Razumevanje manipulacije

V čem je največja moč hudiča? V tem, da nas je prepričal, da ne obstaja! Dobra manipulacija z množično zavestjo, mar ne? Večkrat sem že razmišljal, kaj je pripeljalo do presenetljivo močne zmage gibanja Svoboda na volitvah. Pa mi je v roke prišla knjiga sociologa Kara-Murze, v kateri zelo dobro poda načine manipulacije z množicami. Vedno govorimo o nekih manipulatorjih ali stricih iz ozadja, sicer nekateri o tem govorijo kot o teoriji zarote, vendar mi je ta knjiga dala kar nekaj dobrih pojasnil.

 

Volitve l.2022 so bile enostavno dobljene zaradi povečane avtistične komponente v družbeni zavesti. Sam premik k avtističnem mišljenju je bil takrat organiziran s pomočjo manipulativnih sredstev, predvsem ‘mainstream’ medijev. K temu je takrat pripomogla tudi kovid-kriza, ki je potiskala k avtizmu kot možnosti, da se skrijemo pred grozno resničnostjo. Takratna nadvlada avtističnega kolektivnega mišljenja je nastala zaradi v domišljiji ustvarjene »svobode«, ki bo nastopila takoj, ko bo poražen janšizem in, ko bo na oblasti nekdo, ki bo ljudem zagotovil, da se lahko svobodno gibljejo, se družijo, depolitiziral vse državne organe ter institucije in seveda zagotovil, da lahko plešejo. Nekdo, ki bo odpravil vse omejitve in odpravil »totalitarizem«, ki je veljal v času kovida.

Za avtistično mišljenje pa velja, da omogoča, da se verjame tudi v izključujoče se in nezdružljive fantazije, da ignorira časovne soodnose, meša prihodnost, preteklost in sedanjost. In če je v realističnem razmišljanju jasno, da popolne oziroma absolutne svobode ni, saj smo omejeni s celim kupom struktur, norm in zakonov, saj razumen človek vedno deluje v okviru dovoljenega, pa tega pri avtističnem razmišljanju ni, saj le to do skrajnosti zaostruje neko težnjo, ki nima nobenega stika z resničnostjo. Avtistično mišljenje resničnost zamenja z modelom, ki ima svojo logiko in, ki spominja na neko znanstvenikovo konstrukcijo, ki je tako za posameznika kot za množice bistveno bolj privlačna kot pa realistično mišljenje, ki zajema tudi neprijetne strani resničnosti.

Manipulatorji iz ozadja dobro poznajo strukture želja množic in jim je uspelo s »SVOBODO« ponuditi ravno to, kar so ljudje želeli oziroma hoteli. Z očitno zelo dobrimi pripravami, ki so trajale praktično vso obdobje kovid-krize so z ljudi odstranili psihološko zaščito. S pomočjo ‘mainstrem’ medijev so v takratno družbeno zavest pošiljali ogromen tok lažnih pojmov, ki jim je bilo težko določiti namen. Točno so vedeli (in še vedno vedo), da je potrebno uporabljati pojme, ki pravzaprav nimajo čisto določenega pomena in, ki si jih lahko razlagamo na več načinov. Po eni strani so uporabljali ideološko najbolj učinkovite pozitivne besede, kot so demokracija, svoboda, pravičnost, solidarnost… Po drugi strani pa so prikazovali so, kako so le ti pojmi ogroženi s strani totalitarizma, fašizma in postavljali za
prihodnost Slovenije trivialne teme, brez vsake vsebine (podoben primer je bil pred EU volitvami s Palestino in referendumi, vendar se manipulatorjem ni izšlo po želji). Boj pozitivnega in negativnega.

In ker jim ni uspelo s KUL-om, so se lotili drugega projekta, projekta »SVOBODA«, pri čemer so namerno izbrali besedo, ki je zelo močno vtisnjena v kolektivno zavest, v kateri je skrito ogromno simbolov, ki sami po sebi nosijo same pozitivne predznake (kot že prej uspešno z Jankovičevo »POŠTENOSTJO« in »DELOM« ter sedaj poskušajo, verjetno za rezervo tudi z »RESNICO«). In ljudje so, zaradi v domišljiji ustvarjene podobe (sicer za vsakega različno) nasedli skrbno pripravljeni manipulaciji. Na čelo gibanja so postavili »uglednega« in »vrhunskega« menedžerja, o katerem se je dejansko bore malo vedelo, razen tega, da je vodil »uglednega energetskega velikana«, ki je svojim odjemalcem energije nudil takrat najnižje cene energije. Ker so poznali njegove slabe plati so se spretno izogibali direktnim soočenjem, v ozadju pa vodili pravo specialno vojno proti nasprotnikom. Pri tem pa so uspešno manipulirali s človeško domišljijo, napolnili so jo z iracionalnim
strahom, pri tem pa hkrati ponujali rešitev. Ljudje, utrujeni od krize, pa so v pričakovanju svobode kupili »SVOBODO«. Žal pa je cena te kupčije za Slovenijo zelo visoka.