Razstava Otroške risbe

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu v petek, 16. septembra 2022, ob 11. uri odpirajo razstavo Otroške risbe. 30. natečaj za izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo bo potekal v okviru Mirovniškega festivala.

 

 

Na letošnjem 30. natečaju za izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo je sodelovalo 46 osnovnih šol in zavodov iz vse Slovenije. Vsako leto so razpisane tri teme, povezane z aktualno družbeno problematiko, vsaj ena od njih pa je povezana s tematiko mednarodnega leta, ki ga razglasi Generalna skupščina Združenih narodov.  Leto 2022 je razglasila za mednarodno leto stekla, mednarodno leto ribištva in ribogojstva ter mednarodno leto temeljnih znanosti za trajnostni razvoj, s čimer so povezane tudi vse tri razpisane teme, in sicer: Mi izpolniš željo?, Zrcalce, zrcalce in Pot naprej.

Žirijo, ki je izbrala otroška likovna dela, uvrščena na razstavo, in letošnje nagrajence, so sestavljale akademska slikarka Monika Plemen ter kustosinji Koroške galerije likovnih umetnosti Katarina Hergold Germ in Nina Popič. Pri ocenjevanju so upoštevali kriterije ustreznosti motiva razpisanim temam oziroma sposobnost interpretacije izbrane tematike, izvirnosti likovnega izdelka ter dovršenosti izbrane likovne tehnike.

Žirija je podelila štiri enakovredne nagrade na razredni stopnji in šest enakovrednih nagrad na predmetni stopnji, na razstavo pa je bilo izbranih 505 del. Na natečaj je prispelo tudi 127 fotografij, 7 med njimi je bilo nagrajenih, izbrala pa sta jih fotografa Tomo Jeseničnik in Primož Podjavoršek. Žirijo za literarna dela so sestavljale profesorice slovenščine Nada Žunec, Saša Polanc in Klavdija Kotnik ter podelile 10 nagrad. Nagrajena in izbrana literarna dela bodo objavljena v katalogu, ki bo izšel ob razstavi.

Razstava bo brezplačno na ogled do 25. septembra 2022 v Koroški galeriji likovnih umetnosti.