Razprtije v vrhu slovenjgraške občine

Slovenjgraški župan Andrej Čas je s položaja odstavil svojo desno roko, podžupana Ksandija Javornika. Razlog odstavitve je razhajanje v stališčih glede gradnje lesenega bloka Polje.

Podžupan ni županova težava, temveč rešitev

Po tretji izredni seji slovenjgraškega občinskega sveta je eden izmed podžupanskih stolčkov ostal prazen. Razlog odstavitve Ksandija Javornika s strani župana Andreja Časa je nestrinjanje v stališčih okrog gradnje bloka Polje v naselju S-8. Javornik je namreč podprl klasično gradnjo neprofitnih stanovanj, kar pa je Časa očitno precej razburilo. Ker je podžupan desna roka župana in ne njegov nasprotnik, je drugi mož slovenjgraške občine zaenkrat ostal samo Jani Potočnik.

Kako je prišlo do praznega podžupanskega stolčka?

Svetniki so sejo sklicali v želji po podrobnejši argumentaciji odločitve za gradnjo bloka neprofitnih stanovanj iz masivne lesene konstrukcije, nato pa so med sejo vložili amandma. Župan Andrej Čas se je sicer na vso moč zavzemal za leseno gradnjo, svetniki pa se z le-to niso strinjali predvsem zato, ker naj bi bil projekt dražji. Občina svetnikom ni zagotovila natančne stroškovne primerjave med gradnjo lesene in armiranobetonske konstrukcije, kar jih je pripeljalo do tega, da zadevo raziščejo sami. Nekateri so na lastno pest ugotovili, da naj bi bila gradnja lesenih blokov dosti večji finančni zalogaj kot pa klasična gradnja. Med podporniki klasične oziroma armiranobetonske gradnje pa je (bil) tudi Ksandi Javornik, in ravno zaradi tega nestrinjanja je ostal brez funkcije podžupana.

Kaj je prinesla oziroma odnesla sprememba projekta?

Podžupanski stolček Ksandija Javornika je ena izmed stvari, ki jo je odnesla minula izredna seja občinskega sveta v Slovenj Gradcu. Prav tako je odnesla želje župana Andreja Časa po blokih masivne lesene gradnje, prinesla pa je sprejetje klasične gradnje neprofitnih stanovanj s podkletitvijo in pozemnimi garažami ter zakasnitve pri realizaciji projekta. Ob takšnih spremembah se ponovno zavleče pri urejanju in potrditvi projektne dokumentacije, če bo vse steklo po načrtih, pa se gradnja lahko prične že v naslednjem letu, sporočajo z Občine Slovenj Gradec.

JP