Ravne na Koroškem v znamenju čebelarskega praznika

Mesec maj je na Ravnah na Koroškem v znamenju 17. čebelarskega praznika in 2. Svetovnega dneva čebel. Osrednja prireditev bo potekala prihodnji vikend, praznično dogajanje pa se je z otvoritvijo razstave klekljanih čipk že pričelo.

17. čebelarski praznik in druga obeležitev svetovnega dne čebel “V panju grajskih čebel”, ki ga organizira Čebelarska zveza Koroške v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, bosta 18. maja letos potekala na različnih lokacijah športnega centra in Grajskega parka Ravne. Program sestavlja pestro kulturno in zabavno dogajanje, kot so razstave, vodeni ogledi zanimivosti in znamenitosti Raven na Koroškem in grajska tržnica, kjer bo predstavljena lokalna čebelarska, kmečka in rokodelska obrt.

V sklopu čebelarskega praznika se je dogajanje na Ravnah na Koroškem že pričelo in sicer z otvoritvijo razstave klekljanih čipk. Čeprav klekljanje ni značilno za Koroško, slovenska zgodovinska središča so predvsem Idrija, Železniki in Žiri, je Društvo klekljaric Koroške v dveh desetletjih postalo pomemben del kulturne dediščine klekljane čipke v Sloveniji. Društvena sekcija »Lipa« šteje 16 klekljaric, ki se udeležujejo številnih razstav po vsej Sloveniji. V tem letu članice sodelujejo pri praznovanju čebelarskega praznika, za motiv čipk pa so si izbrale čebele in raznobarvne rože. Izbranim čipkam muzej dodaja tudi čebelarske predmete in kronologijo čebelarstva v Mežiški dolini.