Ravne na Koroškem postajajo prva destinacija za mlade slovenske judoiste

Tabor, ki ga organizira Judo klub Ravne z več slovenskimi judoklubi, iz leta v leto raste v večji in boljši dogodek za mlade nadobudne judoiste. Letošnji tabor, ki je v dveh delih potekal od začetka julija, se končuje to soboto, na Ravnah pa se je zbralo na stotine judoistov, ki so pod okriljem vrhunskih trenerjev ves teden pilili svoje veščine, minulo sredo jih je obiskala tudi slovenska olimpijska judo prvakinja Urška Žolnir.

Tabor, ki traja skoraj dva meseca

Ob osmi uri zjutraj se mladi judoisti zberejo in pričnejo z dopoldanskim treningom. Trening je v naravi, na igrišču ali v telovadnici, aktivnosti pa so lahko judo, tek, kakšen drug šport ali razne vaje za gibljivost, moč, vzdržljivost, kar je pač tisti dan na dnevnem programu. Po koncu prvega treninga sledita pavza in animacija z druženjem, pozneje pa zasluženo kosilo. Po kosilu in popoldanskem počitku sledi še popoldanski trening. Utrujene judoiste nato čakajo večerja in druženje ter seveda počitek za uspešen športno obarvan naslednji dan.

Tako nekako je videti povprečen dan mladega judoista na ravenskem judotaboru, ki ga prireja Judo klub Ravne; ta na Ravnah šteje okoli 80 članov, ki so iz različnih starostnih skupin – od vrtca pa do članov, ki so se prvič začeli pojavljati šele pred kratkim. Klub je še precej mlad, nastal je pred 13 leti, pred tem pa v okolju Mežiške doline judo še ni bil prisoten. Vadbene skupine imajo tudi na Prevaljah in v Mežici, lansko leto pa so prvič začeli z vadbo tudi v Črni na Koroškem.

Ravensko judopoletje se začne že julija s prvim taborom, ki traja ves mesec, sledi pa mu še en avgustovski tabor, ki se končuje to soboto. »Naš tabor, ki se imenuje Multi Activity, je usmerjen v vsestranski razvoj športnika,« nam pojasni glavni trener Judo kluba Ravne Željko Gabrovec. »Program aktivnosti zajema treninge juda, igre z žogo, atletiko, pohode, druženje, kopanje na bazenu in podobno.« Na dveh taborih, ki skupno trajata skoraj dva meseca, se mladi judoisti menjajo vsak teden. Tako jih v Ravne vsako leto prihaja na stotine.

Foto: Judo klub Ravne

Ravne na Koroškem: najboljši pogoji za športnike

Korenine prvega dela tabora, ki ga Judo klub Ravne prireja v sodelovanju z bežigrajskim judoklubom, segajo v leto 2012. »Ideja o taboru se je porodila, ko smo leta 2012 s pomočjo občine in Zavoda za kulturo, šport in turizem zgradili judo dvorano,« je povedal Gabrovec. »V prvem letu je tabor štel 120 udeležencev, letos pa jih je prišlo prek 400.« Tako tabor iz leta v leto raste. Gabrovec pa ob tem pohvali tudi športne površine, ki jih omogoča občina Ravne, in ki posledično prispevajo k vsakoletni rasti judotabora. »Na Ravnah so odlični pogoji za vadbo daleč naokrog. Kombiniramo lahko različne aktivnosti, prostori in površine za te športne aktivnosti pa so zgoščeni na enem mestu. Težko bi našli boljše pogoje za športnike.«

Drugi del, ki se končuje jutri, pa pod istim imenom kot prvi del poteka že drugič. Sam potek tabora je videti zelo podobno kot prvi, le da poteka v okviru združenja petih slovenskih judoklubov. V prihodnosti pa ga želijo še razširiti, in sicer v želji, da bi postal mednarodni tabor. Z obiskom obeh pa so organizatorji iz leta v leto bolj zadovoljni, pove Gabrovec.

Foto: Judo klub Ravne

Inovativna rešitev nastanitvenih težav

Med taborom, ki na Koroško privablja na stotine judoistov, pa se na Ravnah pokaže problem nastanitvenih zmogljivosti. Te je Judo klub Ravne skupaj z ZKŠTM-jem rešil na inovativen način: nekateri udeleženci spijo v mladinskem hostlu Punkl, ki pa ima precej omejeno število ležišč. Preostali del judoistov, za katere ni prostora v Punklu, pa spi na vzmetnicah v dvorani, ki so jih ravenski judoisti priskrbeli s pomočjo ZKŠTM-ja. »Dandanes je treba gledati tudi na ceno. K nam na tabor prihaja nekaj udeležencev iz socialno ogroženih družin, ki si ne morejo privoščiti, da bi otroka za en teden poslale v hotel ali apartma. S tem pa staršem nadobudnih judoistov omogočimo znosno ceno za bivanje njihovih otrok v času tabora.«

Želja vsakega mladega judoista so takšni rezultati, kot jih dosega naša olimpijska prvakinja Urška Žolnir. Ali pa vsaj približno takšni. Žolnirjeva je nadobudne judoiste na Ravnah tudi obiskala in z njimi trenirala. Vodila je sredin dopoldanski trening in udeležencem tabora pokazala svoje tehnike, ki so jo pripeljale do naslova olimpijske prvakinje. Popoldne pa je s predavanjem z naslovom Kako postati olimpijski prvak vlivala inspiracijo in motivacijo v morebitne vzhajajoče zvezde slovenskega (ali svetovnega) juda.

Foto: Judo klub Ravne

JP