Ravenski sistem izposoje koles tudi do Kotelj in Prevalj

Občina Ravne na Koroškem bo z dvema novima postajama in z dodatnimi kolesi v Kotljah in v Dobji vasi razširila svoj projekt brezplačne izposoje koles imenovan »PICIKL«. Projekt želijo razširiti do bolj oddaljenih naselij in sosednjih občin ter s tem vzpodbujati občane k zdravemu načinu življenja in skrbi za okolje.

»Sistem PICIKL omogoča izposojo koles za uporabo v mestnem okolju, pri čemer je kolo možno vrniti na kateri koli postaji oziroma prostem stojalu sistema.« Vir: Vabilo na predstavitev izposoje javnih koles sistema »PICIKL«

Pred slabima dvema letoma so na Ravnah na Koroškem vzpostavili sistem brezplačne izposoje koles za mestno vožnjo, s čimer vzpodbujajo krajane, da se po občini gibljejo na zdrav način, obenem pa z vozili ne škodujejo okolju. Sistem treh postaj za kolesa bodo obogatili še z dvema v Kotljah in v Dobji vasi, kar bo omogočalo povezavo bolj oddaljenih zaselkov s samo občino in tudi povezovanje s sosednjimi kraji.

V sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje Območne enote Ravne na Koroškem, Policijsko postajo Ravne na Koroškem in Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti so danes pred občino, kjer je tudi ena izmed treh postaj za brezplačno izposojo kolesa, predstavili nadgradnjo projekta »PICIKL«. Za širitev projekta bo iz občinskega proračuna namenjenih 35 tisoč evrov, vsota pa zajema nakup koles in izgradnjo dveh novih postaj. Doslej je občina za tri obstoječe postaje in kolesa namenila 50 tisoč evrov. Glede na to, da na Ravnah na Koroškem glavna naselja povezujejo klanci, v občini načrtujejo tudi kolesa z dodatnim električnim pogonom, kar bi uporabnikom omogočalo lažje premagovanje strmin.

Kdo lahko uporablja »PICIKL«?

Sistem izposoje koles je brezplačen, uporablja ga lahko vsak. Uporabnik se mora na Občini Ravne na Koroškem samo registrirati in prevzeti kartico za uporabo občinskih koles. Za registracijo pa sta potrebna samo osebni dokument in davčna številka uporabnika.

JP