Ravenski policisti so sinoči na območju Raven na Koroškem in Čečovja obravnavali dva voznika, ki sta vozila pod vplivom prepovedanih drog

Ravenski policisti so sinoči na območju Raven na Koroškem in Čečovja obravnavali dva voznika, ki sta vozila pod vplivom prepovedanih drog. Ker sta kazala znake nezanesljive vožnje so jima odredili preizkusa alkoholiziranosti, ki sta bila negativna. Drugače pa je bilo s preizkusoma s hitrima testoma za droge. Pri enemu je potrdil prisotnost konoplje, pri drugem pa prisotnost kokaina v organizmu.  Obema voznikoma so odredili strokovni pregled, vendar sta ga oba odklonila. Obema so začasno odvzeli vozniški dovoljenji. Sledita obdolžilna predloga.

 

Nekaj pred polnočjo so v  Žerjavu ustavili  še voznika osebnega vozila, ki mu je preizkus z alkotestom pokazal, da je imel okoli 1,2 promili alkohola v krvi. Vozniku so začasno odvzeli vozniško dovoljenje, sledi obdolžilni predlog.

Celjski policisti so okoli 22. ure obravnavali voznika, ki je v Liscah zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in vožnje pod vplivom alkohola, zapeljal z vozišča.  Preizkus  z alkotestom je pokazal, da je imel voznik 1.8 promilov alkohola v krvi. V prometni nesreči se je lažje poškodoval eden od sopotnikov v osebnem vozilu. Voznika bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje.

Vse udeležence cestnega prometa pozivajo, naj bodo pri vožnji odgovorni, tako do sebe, kot do vseh ostalih udeležencev cestnega prometa. Spoštujejo naj cestno prometne predpise. Hitrost vožnje naj prilagodijo omejitvam, razmeram na voziščih in svojim zmogljivostim. Nikar pa naj ne vozijo pod vplivom alkohola in prepovedanih drog.

Policija opozarja, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

 

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri  enem promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat.

Prepovedane droge pomembno zmanjšujejo posameznikove sposobnosti varne udeležbe v prometu. Vpliv drog na vožnjo posameznika se razlikuje od substance do substance, vse pa vplivajo na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika.

Velenjski policisti pa so v ponedeljek pridržali 28-letnega Velenjčana, osumljenega več kaznivih dejanj velikih tatvin. 28-letnik je med drugim osumljen, da je januarja letos, z neznanim sostorilcem, vlomil v optiko na območju Velenja, kjer sta ukradla več očal.

Prav tako je osumljen, da je v februarju trikrat vlomil v prostore bencinskega servisa in dvakrat v gostinski lokal.

Pretežno je kradel denar, cigarete in pijačo, na bencinskem servisu pa tudi sendviče ter pakete dostavnih služb.  

Pri osumljenemu so velenjski policisti opravili hišno preiskavo in mu zasegli več ukradenih predmetov. V nadaljevanju so ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor.

Za kaznivo dejanje velike tatvine Kazenski zakonik predvideva zaporno kazen do petih let.

PU Celje