Ravenska forma viva bo nocoj v vijoličnih barvah

Danes zvečer bo  forma viva pri Mestni hiši na Ravnah na Koroškem obarvana vijolično.  Občina Ravne je namreč pristopila k kampanji ozaveščanja z rakom na trebušni slinavki, ki ga organizira Združenje EuropaColon Slovenijam. Kampanja poteka pod imenom Skupaj smo v tem!, in poteka po vsej Evropi, v Sloveniji pa se je k tem aktivnostim priključili  okoli 70 slovenskih občine, ravenska z obarvano forma vivo v krožišču, ki je delo umetnika Zvonimirja Kamenara.   

Rak na trebušni slinavki ima eno od najhujših statistik preživetja. Pet let po diagnozi živijo le še okoli 4 odstotki bolnikov, povprečno preživetje od diagnoze pa je  le okoli štiri mesece.  V Sloveniji na leto zboli okoli 400 ljudi in okoli 385 jih umre. Za primerjavo: pri raku dojk pet let po diagnozi živi več kot 85 odstotkov bolnic! Zato je toliko bolj pomembno pri raku trebušne slinavke lahko ozaveščanje, da bi ob prvih znakih ljudje obiskali zdravnika,

Na internetu je dovolj podatkov o prvih znakih, ki kažejo na rak trebušne slinavke, na katere moramo biti pozorni in zaradi katerih je nujno obiskati osebnega zdravnika splošno slabo počutje, bolečina v žlički in  v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, temen urin.

JP