Quod liced lovi, non liced bovi ali kdo je resnični fašist

»Quod liced lovi, non liced bovi« je fraza iz latinščine, ki dobesedno pomeni »Kar je zakonito za jupitra, ni zakonito za vole« ali bolj enostavno: »Kar je dovoljeno bogu, ni dovoljeno govedu«. Ta fraza namiguje obstoj dvojnih meril in v bistvu pomeni, da kar je dovoljeno eni osebi ali skupini, ni dovoljeno vsem. Izhajala naj bi iz fraze »Alii si licet, tibi non licet« oziroma v prevodu »Kar lahko drugi, ne smeš ti«.

 

Se še spomnite zamaskirancev, ki divjajo ob vsakem shodu po geslom Za otroke gre s svojimi napisi »Klerofašisti odjebite« ali pa »Marš iz naših maternic«. Ministrica za Kulturo jih ni omenila niti z besedo. Je pa imela ogromno za povedati o transparentu z napisom »Spola sta samo dva (moški in ženski«). Ja, moti jo to, da se na na paradi ponosa pojavi napis, ki sporoča samo osnovno biološko dejstvo, ne motijo pa jo zmerljivke in sovražno nastrojena gesla levih anarhist in anarhistov.

Tudi označevanje političnih nasprotnikov z fašisti je ne moti, še več, to besedo uporablja za
ideološke nasprotnike tudi sama. Zato si malo pobližje oglejmo kaj so glavne značilnosti
vladavine fašizma: povzdigovanje naroda nad posameznika, uporaba nasilja in sodobnih
tehnik propagande in cenzure za zatiranje politične opozicije, obsežna ekonomska in socialna organizacija ter seveda korporativizem. No, sedaj pa naredimo primerjavo vodilnih mož (pa tudi žena) levice in njihovih dejanj ter govorjenja z, po njihovem mnenju enemu od glavnih fašistov v Sloveniji, Bernardom Brščičem. Pa da vidimo kdo je večji fašist.

Kdo postavlja narod nad posameznika? Brščič zagotovo ne, pač pa to skozi »glas ljudstva«
počnejo simpatizerji, podporniki in člani levice. Samooklicani predstavniki ljudstva trdijo, da
predstavljajo celotno ljudstvo in posameznike, ki se z njimi ne strinjajo takoj označijo za
fašiste. Zanimivo, mar ne? Torej, 1 : 0 za levo stran! Gremo naprej! Asta Vrečko je pred
kratkim sprožila gonjo proti Društvu za razvoj tradicionalnih vrednot! Cenzura! RTV je bil
prevzet (lahko bi rekli celo okupiran) s strani levice z namenom zatiranja politične opozicije, anarhistične podskupine levice pa že napol militantno maširajo in tako za spotoma pretepejo tudi kakšnega policista. Za Brščiča pa še nisem slišal, da kdaj zahteval cenzuro, nasprotno je goreč zagovornik svobode govora. 2 : 0 za levo stran.

Če je levica za svojo podporo aktivirala cel kup nevladnih organizacij (še minister Maljevac je ustanovil svojo), pri čemer jim preko raznih razpisov seveda nudi vso potrebno finančno
podporo dobimo nek konglomerat obsežne ekonomske in socialne organizacije, katere
krovno organizacijo vodi (zopet samo slučajno) predsednik sveta okupiranega RTV. 3 : 0 za
leve. In, da leva stran, če se športno izrazim, zabije še zadnji gol! Korporativizem lahko opredelimo kot način organiziranja družbe, tudi gospodarstva, s strani korporacijskih skupin, pri čemer odločitve nato sprejema majhna skupina ljudi, ki trdi, da te skupine zastopa. To pa je veliko bližje npr. Mesecu, Kordišu, pa tudi Vrečkovi, kot pa Brščiču, ki zagovarja individualizem. 4 : 0.

Tako lahko je samo z primerjavo na osnovi osnovnih značilnost fašizma (ki bi jih moral seveda poznati vsak sociolog) prikazati, kdo je večji fašist. Barva tega fašizma ni važna, je pač v tem primeru rdeč. In zmagovalec je znan. Luka Mesec (in kompanija) : Bernard Brščič; 4:0. Gladka zmaga za prevzem titule največje fašista. In smo znova tam: Fašisti prihodnosti se bodo imenovali antifašisti!

Pa se vrnimo na začetek. Quod liced lovi, non liced bovi. Kar je našim dovoljeno, ni tudi
našim (političnim, ideološkim) nasprotnikom. Ja, antifašisti ali rdeči fašisti , kakor vam pač
drago, nas imajo za vole! Mi lahko imamo Foto pub, nevladne cuzače proračuna, draga
kvazislužbena potovanja, PV-ja, ki pretaka denar, črnograditeljskega predatorskega župana…, vi pa ste zato tu, da to plačujete. Mi smo Jupiter, vi ste voli.