Prvi del prevalenčne študije zaključen

NIJZ Ravne na Koroškem je zaključil z odvzemi krvi 490 otrokom iz celotne Mežiške doline. Rezultati bodo znani predvidoma jeseni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem je zaključil z odvzemi krvi otrok celotne Mežiške doline, ki je potekalo v okviru prevalenčne študije, ta pa poteka v okviru sanacijskega programa Zgornje Mežiške doline. Tovrstno študijo NIJZ izvaja vsakih pet let od začetka izvajanja sanacijskega programa, po desetih letih izvajanja programa torej tretjič, poleg vzorcev krvi otrok iz Mežice in Črne na Koroškem pa študija zajame tudi otroke s Prevalj in iz Raven na Koroškem. Povabljenih je bilo skoraj 700 otrok, na povabila se jih je odzvalo 490, poroča STA.

NIJZ sicer izvaja vsakoletne odvzeme krvi, a le na območju občine Mežica in Črna na Koroškem.  Rezultati odvzemov ne dajejo vpogleda v stanje zastrupljenosti otrok vseh štirih občin doline, zato je prevalenčna študija vsakih pet let še kako pomembna. Ob skrb vzbujajočih lanskih rezultatih na območju Mežice in Črne pa je Koroška v pričakovanju rezultatov obsežnejše študije, ki bodo, kot poroča STA, znani predvidoma jeseni.

Lanski rezultati merjenja vsebnosti krvi so v primerjavi s tistimi iz prejšnjih let precej zaskrbljujoči, če ne že kar porazni. Kar 19,5 odstotka otrok ima povišane vrednosti svinca, v letu 2016 pa je bilo takih otrok le 7,9 odstotka. Povišana vrednost pomeni, da je vsebnost svinca večja od 100 mikrogramov v litru krvi.

Zaradi teh povišanih vrednosti svinca v krvi je vlada namenila dodatna sredstva za sanacijo; v lanskem in letošnjem letu je bilo po programu za sanacijo namenjeno 750.000 evrov, ki pa sanacijskim potrebam in prebivalcem v dolini ne zadostuje, saj se razmere očitno slabšajo. Vendar vlada z lanskimi dodatnimi 200 tisoč evri in letošnjimi 400 tisočaki še vedno ne bo dosegla predvidenega milijona, temu ob rob pa se postavlja še vprašanje, kdaj bosta v to dolino prišla še v teh letih »izgubljena« dva milijona evrov.

NK