Prva protestna oviranja ceste v Mislinji

Na družabnih omrežjih je zaokrožil dogodek, s katerim neznani organizator vabi Korošce na protestno prečkanje ceste v Mislinjo. Protest naj bi potekal med 8. in 9. uro.

O protestih na cesti in oviranju prometa se je na Koroškem govorilo že lani. Namesto tega je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os organizirala miren protestni shod v središču Raven na Koroškem, kjer so se med drugim zbrali tudi pomembni lokalni politiki in gospodarstveniki. Oviranje prometa še ni bilo v ožjem izboru protestnih dejanj, saj so pristojni organi zadovoljivo sodelovali s koroškimi pobudniki gradnje hitre ceste.

Le nekaj dni po zadnjih, predčasnih državnozborskih volitvah, pa DARS napove, da projektiranja na odseku Šentrupert-Velenje zaenkrat še ne bo, saj postopke ovira vložena ustavna presoja. Projekt, ki je pred volitvami še trdno stal, se je po oddanih glasovnicah konkretno zamajal in pod vprašaj postavil prihodnost sodobne cestne infrastrukture na Koroško.

Organizator današnjih protestov ni znan, koordinator Mladinske iniciative Aljaž Verhovnik, ki je bil organizator lanskega protestnega shoda na Ravnah, je za STA potrdil, da Mladinski svet Ravne dogodkov v Mislinji ne organizira. Protestniki se bodo danes med 8. in 9. uro podali na mirno prečkanje ceste na prehodu za pešce, je opisano v dogodku na družabnem omrežju Facebook.

Oviranje prometa v znak protesta je že stalna praksa infrastrukturno odrezanih regij v Sloveniji. Tam, kjer so lokalni aktivisti ohromili promet, so se postopki gradnje po hitrem postopku realizirali. Očitno je, da lepa beseda ne najde pravega mesta v Ljubljani, in mirni protestni shodi, kot je bil lanski na Ravnah na Koroškem, ne zaležejo.

NK