Prva japonska arhitektura, izvedena v Sloveniji, bo stala v Slovenj Gradcu

Študenti arhitekture Tokia bodo skupaj z ljubljanskimi študenti arhitekture v mesecu dni zgradili lesen japonski paviljon v Slovenj Gradcu. Objekt, velik približno 50 kvadratnih metrov, bo prva japonska arhitektura, izvedena v Sloveniji.

Sodelovanje z Japonci pri edinstvenem projektu

Sodelovanje ljubljanskih študentov fakultete za arhitekturo in fakultete za strojništvo, Mestne občine Slovenj Gradec, dijakov lesarske šole Šolskega centra Slovenj Gradec ter več podjetij s študenti arhitekture s Kielo University v japonskem mestu Myoko bo Slovenj Gradcu prinesel prav posebno, svežo arhitekturo, ki je na slovenskih tleh še ni mogoče videti, prav tako je redka v evropskem prostoru.

Skupaj bodo zgradili japonski paviljon v velikosti 50 kvadratnih metrov, izdelan pa bo iz koroškega lesa brez kovinskih materialov. Po končani prenovi in gradnji novih objektov Šolskega centra Slovenj Gradec bo paviljon stal v neposredni bližini šolskega centra, zaenkrat pa bodo za edinstveno arhitekturo našli začasen prostor v slovenjgraškem parku. Dijaki slovenjgraške lesarske šole imajo z gradnjo tovrstnih objektov že izkušnje; kot poroča STA, so lansko leto skupaj z ljubljanskimi študenti arhitekture zgradili podoben objekt za hrvaški otok Vis.

Izmenjava dijakov na Japonsko

Slovenjgraška občina z japonsko občino Myoko, ki šteje dobrih 30.000 prebivalcev, sodeluje že več kot 17 let. Sodelovati so začeli že leta 2000, v tem času pa so svojim dijakom omogočili pristno spoznavanje kulture na drugem koncu sveta. Lanskega oktobra je Slovenj Gradec sprejel obisk desetih dijakov iz Myoka, v Myoko pa so odšli dijaki slovenjgraškega šolskega centra. Slovenj Gradec je pozneje obiskal še župan sodelujočega japonskega mesta Akira Nyumura.

NK