Proračunski presežki, do občin pa mačehovski: Koroška izgublja milijone

Zadnje dogajanje ob sprejemanju dvoletnega državnega proračuna je pokazalo, da aktualni oblasti ni kaj dosti do občin. Čeprav smo v teh dneh poslušali o rekordnem proračunu, o presežkih in podobne superlative, pa je za občine zmanjkalo volje. Denar je, le koalicijske volje za glasovanje v korist občin ni bilo. Sicer še obstaja možnost, da bi Državni svet RS izglasoval veto in bi moral Zakon o izvrševanju proračuna v novo parlamentarno proceduro, kjer pa je razmeroma malo možnosti, da bi si poslanci pri glasovanju premislili. 

Finančna povprečnina, ki je temelj za financiranje občin, bo v prihodnjem letu znašala 589,11 evra na prebivalca, leto kasneje pa 588,30 evra na prebivalca. Župani vseh slovenskih občin so ob tem poudarjali, da je glede na vse večje obveznosti lokalnih skupnosti to bistveno premalo. SDS je skupaj z NSi na ta predlog vlade vložila amandma, ki pa je bil v prvem branju na odboru za finance sprejet, na parlamentarnem zasedanju pa je koalicija ta amandma povozila in je ostalo po starem. Finančni minister je ob tem celo grozil, da bo v primeru izglasovanja tega amandmaja odstopil s funkcije ministra.

Tudi dvanajst koroških občin je prikrajšanih za lepe milijone evrov, ker Državni zbor RS ni prisluhnil predlaganemu povečanju povprečnin v državnih proračunih za leti 2020 in 2021. SDS je namreč predlagala dvig  povprečnine v letu 2020 na 659,80 evra oziroma za 69,69 evra več na prebivalca, leta 2021 pa še višji dvig, to je za 79,80 evra več kot je predlagala vlada. V tem letu bi občine prejele 668,10 evra na prebivalca. Ker amandma ni bil sprejet, sprejet pa je bil proračun v celoti, bodo občine v prihodnjih dveh letih dobile bistveno manj denarja, kot ga potrebujejo za svoje delovanje.

Izračunali smo, koliko bodo v teh dveh letih zaradi tega prikrajšane koroške občine. Vzeli smo zadnje število prebivalcev, ki ga vodi Statistični urad Republike Slovenije, pri izračunu pa smo številke nekoliko zaokrožili. Tabela kaže, da bi ob sprejetem amandmaju lahko koroške občine dobile precej več denarja za investicije in izboljšanje standarda prebivalcev na koroškem podeželju. Mestna občina Slovenj Gradec bi v primeru izglasovanega amandmaje v prihodnjih dveh letih prejela skoraj 2,5 milijona evrov več denarja, občina Ravne na Koroškem skoraj 1,7 milijona evrov več, Dravograd več kot 1,3 milijona, Prevalje milijon evrov.  Tudi manjše občine se ne bi pritoževale, v Črni bi povečali proračun za skoraj pol milijona, podobno tudi v Mežici. JP