Proizvodnje na Koroškem med največjimi slovenskimi izvozniki

Čeprav sta Koroška in Savinjsko-šaleška dom največjim izvoznim podjetjem v državi, je 2. tir prioriteten projekt pred 3. razvojno osjo. Lek, ki ima veliko proizvodnjo  na Koroškem, in Gorenje v Savinjsko-šaleški regiji si delita četrto mesto na lestvici največjih izvoznikov.

Statistični urad RS je v izvoznem poročilu objavil, da je bil letošnji februarski izvoz višji, kot lani istega meseca. Slovenija je v februarju 2018 izvozila za 2,4 milijarde EUR blaga, uvozila pa za 2,3 milijarde EUR blaga. Izvoz in uvoz v februarju 2018 sta bila višja od februarskih izvozov in uvozov v zadnjih letih; izvoz v februarju 2017 je bil presežen za 11,5 %, uvoz pa za 9,8 %. Glede na vrednosti povprečnega mesečnega izvoza in uvoza v prejšnjem letu je bila vrednost izvoza višja za 0,7 %, vrednost uvoza pa za 1,2 %, so zapisali na spletni strani.

Pomemben kamen v mozaiku uspešnega izvoznega gospodarstva v Sloveniji so tudi velika podjetja, katerih proizvodnje domujejo na Koroškem. Seveda so tu še srednja, majhna in mikro podjetja, ki so glavni temelj slovenskega gospodarstva, a številke izvoznih velikanov na Koroškem so prav fascinantne. Največji zaposlovalci Koroške, SIJ Metal Ravne skupaj s SIJ Ravne Systems, Lek in TAB, so v samem vrhu med največjimi izvoznimi podjetji v Sloveniji.

Koroška v tujini proda za več milijard

Lek je poleg Revoza, Gorenja in Krke največji izvoznik v Sloveniji, na tujih trgih ustvarijo za več kot milijardo evrov prihodkov od prodaje. V minulem letu so prodajo na tujih trgih še povečali in sicer za 7 odstotkov ali 70 milijonov evrov. Prodaja se bo v prihodnjih letih najverjetneje še povečevala, pomembno pa bo k temu pripomogla tudi širitev proizvodnje na lokaciji na Prevaljah. Nov proizvodni obrat naj bi začel delovati že leta 2020.

Nedaleč za Lekom sta tudi SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems, ki spadata v Skupino SIJ. Z metalurško dejavnostjo je Skupina SIJ v minulem letu v tujini ustvarila za 651,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 86,2 odstotka celotne prodaje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so najpomembnejši trgi še vedno evropski, prevladujeta pa državi Nemčija in Italija.

A Koroška še vedno zaostaja za sodobnimi prometnimi trendi, ki so v razvitem svetu osnova za normalno delovanje podjetij in okolja. Kljub temu, da v regiji domujejo velika podjetja, ki so bistvenega pomena za slovensko gospodarstvo, še vedno obstajajo možnosti, da 3. razvojne osi sploh ne bo. Spomnimo, da je infrastrukturni minister Peter Gašperšič izjavil, da v scenariju, kjer država za gradnjo 2. tira namesto v madžarski žep poseže v svojega, se lahko projekt 3. razvojne osi premakne daleč v prihodnost.

JP