Profesor Alojz Lipovnik je dolga leta vodil Glasbeno šolo Ravne

Letošnji prejemnik nagrade za življenjsko delo na področju glasbenega šolstva Zveze slovenskih glasbenih šol, ki vsako leto podeljuje nagrade Frana Gerbiča za posebne dosežke na področju glasbenega šolstva, je Ravenčan prof. Alojz Lipovnik. Alojz Lipovnik je domačin, ki je 1. marca 1974 prevzel vodenje Glasbene šole Ravne in tako uspešno nadaljeval delo svojega predhodnika Ivana Gradiška.
Šola je v tistem času spletla posebne vezi sodelovanj s šolami in društvi ter se aktivno vključila v glasbeno delovanje celotne Mežiške doline in Občine Dravograd. Leta 1975 so za RTV posneli samostojno oddajo »Iz glasbenih šol« in tako ponesli ime ravenske Glasbene šole širom Slovenije.
Na pobudo predsednika kulturnega društva Edinost v Pliberku Jožka Hudla in ravnatelja Glasbene šole Ravne prof. Alojza Lipovnika, je bila leta 1978 ustanovljena Glasbena šola tudi na avstrijskem Koroškem, v Pliberku. Prof. Alojz Lipovnik je organiziral kader, zato so prvi učitelji novoustanovljene šole prihajali prav iz Glasbene šole Ravne na Koroškem (Alojz Lipovnik – trobila, Dora Rebernik – klavir, Ivan Gradišek – harmonika, Avgust Pogorevčnik – klarinet in harmonika) in učence poučevali kar po domovih.
1979 je prof. Alojz Lipovnik, prej 8 let namestnik dirigenta, prevzel vodenje Pihalnega orkestra Železarjev Ravne in ga uspešno povezal z Glasbeno šolo, svoj največji uspeh so skupaj kronali julija 1989, ko je orkester v 1. kategoriji osvojil dve zlati medalji, (največji uspeh kateregakoli slovenskega ali jugoslovanskega orkestra dotlej, v njem pa je igrala večina bivših učencev in učiteljev naše šole) Prof. Lipovnik se je upokojil leta 1993, ko je GŠ Ravne končno dobila svoje nove in urejene prostore.
Vir: Občina Ravne na Koroškem