Prižgane sveče spominjajo na ugaslo življenje

Minuli teden je Koroško ponovno pretresla huda prometna nesreča motorista s smrtnim izzidom. Jure Smolčnik Bivšek je že letošnja dvanajsta žrtev cest, ki spadajo pod Policijsko upravo Celje, najpogostejši vzrok za smrtne žrtve na cestah pa je neprilagojena hitrost. Pogreb pokojnega motorista bo v sredo ob 18. uri v Mežici.

V četrtek, 3. avgusta, se je v Mežici zgodila huda prometna nesreča s še enim smrtnim izidom. Dvaindvajsetletni Jure Smolčnik Bivšek je med prehitevanjem osebnega avtomobila s težkim, 600 kubičnim motorjem, izgubil oblast nad vozilom in zapeljal izven ceste preko pločnika in trčil v drog cestne svetilke. Pri tem se je tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju nesreče.

Kot poročajo Slovenske novice, naj bi Jure obiskal svojega starejšega brata v Mežici. V osebnem avtobomilu je bil prav brat, katerega se je iz neznanega razloga lotil prehitevati Jure. Motor, na katerem je tragično končal svoje življenje, naj bi celo prodajal, vendar mu ga do usodnega četrtka še ni uspelo prodati. Na kraju nesreče Juretu v spomin gori mnogo sveč, ob drogu cestne svetilke je tudi njegov čevelj, ki spominja na tragičen dogodek minulega tedna.

Kje tiči razlog, da koroške ceste sejejo smrt?

Razlog, da se je življenje Jureta Smolčnika končalo tako hitro in tragično, je v neprilagojeni hitrosti. Na odseku, kjer je prehiteval osebni avtomobil, je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro, odsek pa je razmeroma nepregleden. Vendar na tem odseku tudi prometna infrastruktura ni takšna, kot bi morala biti. Celoten odsek med Mežico in Črno na Koroškem zaznamuje slaba in luknjasta cesta, ki voznikom povzroča številne težave, še posebej nevaren pa je v zimskem času. Na nekaterih odsekih tovorna vozila ali avtobusi zaradi ozkih pasov in ostrih ovinkov ne morejo drug mimo drugega. Vlada ima v načrtu omenjeni odsek rekonstruirati, vendar do danes še ni videti, da bi bilo temu res tako.

Da se na koroških cestah dogajajo tako hude prometne nesreče, pa je po mnenju policije v večini primerov kriva neprilagojena hitrost, nikoli pa se ne krivi prometne infrastrukture. Hitrost je enostavno treba prilagajati cestam, luknjastim kot švicarski sir. Na cestah, ki spadajo pod okrilje celjske policijske uprave, je letos umrlo že 12 ljudi, v istem obdobju v lanskem letu pa so ceste terjale 11 žrtev.

JP