Priložnost za delo v turizmu na avstrijskem Koroškem

Na avstrijskem Koroškem se zaradi vedno večje turistične priljubljenosti srečujejo s pomanjkanjem strokovnih delavcev v tej panogi. Samo v okraju Celovec-dežela iščejo 96 natakarjev in 58 kuharjev, skupno število delovnih mest v turizmu pa je preko 500.

Avstrijska Koroška postaja vedno bolj priljubljena turistična destinacija, ob vedno večjem številu turistov pa raste tudi ponudba delovnih mest v s turizmom povezanih panogah. Regija se trenutno srečuje s pomanjkanjem usposobljenih turističnih delavcev, delodajalci med drugim iščejo veliko kuharjev in natakarjev.

Po podatkih avstrijskega zavoda za zaposlovanje je bilo junija v turizmu 526 prostih delovnih mest, hkrati pa je delo v tej panogi iskalo 479 ljudi, poroča avstrijski ORF. Medtem pa dnevnik Kleine Zeitung navaja, da je v okraju Celovec-dežela nezasedenih 96 natakarskih delovnih mest, 58 delovnih mest pa ponujajo kuharjem.

V letu 2018 se je na Koroškem število prihodov turistov povečalo za 2,1 odstotka, število nočitev celo za 2,5 odstotka. Skupno število nočitev za minulo leto znaša 13,37 milijona, kar je rekord po letu 2003. Avstrijski statistični urad je zabeležil, da so največ nočitev na Koroškem ustvarili Madžari, Čehi, Poljaki in Nemci. Rast turističnih nočitev se beleži tudi zaradi vzpostavitve novih letalskih povezav med obnovljenim letališčem v Celovcu in večjimi evropskimi mesti. S čarterskimi leti ciljajo predvsem na države, kjer so alpsko smučanje in drugi zimski športi še posebej priljubljeni. Na celovško letališče lahko po novem priletijo turisti iz Londona, Rotterdama, Moskve, Vilne in še nekaj drugih evropskih mest.