Prihodnost Leka na Prevaljah vedno bolj zaskrbljujoča

Kar smo pred mesecem dni pisali na portalu e-Koroška, danes pišejo osrednji slovenski mediji: prihodnost nove Lekove tovarne na Prevaljah je pod vprašajem. Prihodnost enega največjih zaposlovalcev na Koroškem skrbi tudi župana Matica Tasiča.

Izza štirih sten Leka v javnost že nekaj časa prihajajo informacije, da v tovarni na Prevaljah ni vse tako rožnato, kot se morebiti na prvi pogled zdi. Pred približno mesecem dni smo preverjali neuradno informacijo, da se v novi gradnji, 105-milijonski investiciji ne bo dogajalo nič, da je 150 novih delovnih mest za regijo le prazna obljuba, ki je ne bodo izpolnili; danes o tem poroča portal Siol.net.

»V okviru Novartisove globalne strategije proizvodnih dejavnosti poteka podroben pregled prihodnosti nove zgradbe. Proučena je bila možnost uvedbe kontinuirane proizvodnje, ki se je izkazala za tehnično izvedljivo. To pomeni, da bi lahko bila lokacija Prevalje primerna za uvedbo kontinuirane proizvodnje. Odločitev o tem bo sprejeta predvidoma do konca tretjega četrtletja in jo bomo ustrezno predstavili,« so nam pred mesecem dni sporočili iz Leka – jeseni bo torej znana odločitev Novartisa, kako bodo na Prevaljah nadaljevali, do takrat pa so o prihodnosti možne zgolj špekulacije.

Ogrožena obstoječa delovna mesta

Možen scenarij je, da Novartis zaradi hude azijske konkurence in nizkih cen generičnih zdravil na globalnih trgih proda Sandoz, piše portal Siol.net. Zaradi takšne poteze Švicarjev bi lahko zaposleni na prevaljski lokaciji ostali brez službe – teh je kar 250. Prevaljski župan Matic Tasič je za Siol dejal, da je zaskrbljen nad tovrstnimi informacijami in da poteze Leka kažejo na to, da se tovarna počasi ugaša. Dejal je, da želijo v Leku prekiniti sporazum z občino, v katerem so se zavezali k sofinanciranju nujno potrebne čistilne naprave, na katero bi bila priključena kanalizacija proizvodnje.

Spomnimo, da je vlada Mira Cerarja Leku za gradnjo nove tovarne namenila 7 milijonov evrov subvencije in da je Šolski center Ravne na Koroškem na pobudo Leka vzpostavil srednješolski program farmacevtskega tehnika. Ne samo, da se lahko s tem podrejo upi mnogih mladih Korošcev in Korošic, ki so se vpisali v nov srednješolski program – brez službe lahko ostane okrog 250 Korošcev.

JP