Pri preiskavi umora 42-letnega moškega so poleg izsleditve moškega, osumljenega umora in izsiljevanja, zasegli še več kot 50 kg prepovedanih drog

V torek, 5. septembra 2023, okoli pol petih zjutraj, so PU Celje iz dispečerskega centra obvestili, da reševalci v več stanovanjski zgradbi na žalskem območju, oživljajo hudo poškodovanega moškega. Moški, šlo je za 42-letnega državljana Bosne in Hercegovine, je v nadaljevanju poškodbam podlegel. Ogled kraja kaznivega dejanja, ki so ga opravili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Celje, je v navzočnosti okrožne državne tožilke, vodil preiskovalni sodnik.

 

Pri ogledu kraja kaznivega dejanja je bilo ugotovljeno, da je bil 42-letni moški umorjen s strelnim orožjem, storilec pa je s kraja dejanja pobegnil.

Istega dne so bili obveščeni še o kaznivem dejanju izsiljevanja, ko je takrat še neznani storilec, moškemu, povezanemu z osebami iz kroga umorjenega, z več različnih klicnih številk grozil s smrtjo. Zagrozil mu je, da bo, v kolikor mu ne izplača večje vsote denarja, končal tako kot 42-letna žrtev umora.

Z zbiranjem obvestil in forenzičnimi preiskavami so ugotovili, da je obeh dejanj osumljen 44-letni državljan Slovenije, doma z območja Policijske uprave Celje.

Z zbranimi obvestili in drugimi kriminalističnimi in kriminalistično-tehničnimi opravili so utemeljili sum in pridobili dovolj dokazov, na podlagi katerih so bile izdane odredbe za hišne preiskave več objektov, ki jih je uporabljal osumljeni 44-letnik in 11 hišnih preiskav tudi opravili.

V montažnem prostoru, zgrajenem znotraj večjega poslovnega objekta, so našli več kot 50 kg različnih prepovedanih drog in sicer:
– dobrih 17 kg kokaina,
– dobrih 10 kg hašiša,
– dobrih 17 kg amfetamina in
– okoli 10.000 tablet MDM-a (Ecstasya)

Pri hišni preiskavi, kjer so zasegli drogo, so zalotili 44-letnega državljana Srbije, z začasnim prebivališčem v Sloveniji. Slednjemu so zaradi suma, da je skupaj s 44-letnim slovenskim državljanom vpleten v kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, odvzeli prostost. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil in preiskavo kaznivega dejanja so ugotovili, da je poleg omenjenih dveh moških, kaznivega dejanja neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami osumljen tudi za zdaj še neznani storilec.

Tako 44-letnega slovenskega državljana, osumljenega umora po 116. členu Kazenskega zakonika, izsiljevanja po 213 členu Kazenskega zakonika in neupravičene proizvodnje s prepovedanimi drogami po 186. členu Kazenskega zakonika kot tudi 44-letnega srbskega državljana osumljenega kaznivega dejanja neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je obema najprej odredil sodno pridržanje in nato pripor.

Intenzivna preiskava kaznivega dejanja umora, kakor tudi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, še vedno poteka, v smislu ugotavljanja drugih oseb, ki bi lahko bile vpletene v omenjeni kaznivi dejanji.

PU Celje