Pri odcepu za Kozji vrh prometna nesreča s hudimi poškodbami

Na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje smo v zadnjih 24. urah prejeli 353 klicev občanov. 89 klicev je bilo interventnih, dva nujna. 32 interventnih klicev je bilo s področja kriminalitete, 6 s področja mejnih zadev in tujcev, 32 s področja prometne varnosti in 26 s področja javnega reda in miru. S področja cestnega prometa poročamo o eni prometni nesreči s hudimi poškodbami, eni z lažjimi in o desetih prometnih nesrečah z materialno škodo. Trem voznikom, ki niso izpolnjevali pogojev za vožnjo, smo zasegli vozila.

 

Prometno nesrečo s hudimi poškodbami smo včeraj, okoli 13. ure, obravnavali v bližini cestnega odcepa za Kozji Vrh, na območju Policijske postaje Radlje ob Dravi.Povzročila jo je voznica osebnega vozila, ki je v levem, dolgem nepreglednem ovinku, zapeljala na nasprotno smerno vozišča in trčila v osebno vozilo, katerega voznik, je pravilno pripeljal nasproti. V trčenju se je voznica huje poškodovala.

S področja cestnega prometa dodajamo še podatek o vozniku, ki je vozil krepko pod vplivom alkohola. Policisti Specializirane enote avtocestne policije Celje so danes, nekaj čez polnoč, obravnavali 31-letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Bosne in Hercegovine, z urejenim statusom v Republiki Sloveniji, ki je vozil po avtocesti iz smeri Maribora proti Celju. Ker je kazal znake alkoholiziranosti so opravili preizkus z alkotestom, ki je pokazal, da je imel voznik 0,99 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo, sledi obdolžilni predlog.

Problematika alkohola v cestnem prometu je tudi na našem območju vse preveč prisotna. Alkohol v zadnjih letih botruje najmanj tretjini smrtnih prometnih nesreč. Naj znova spomnimo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Kar je še posebej nevarno na avtocestah, kjer so dovoljene hitrosti večje. Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat. Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače. Zaradi kršitev javnega reda in miru smo ukrepali enajstkrat.

Od preostalega dogajanja izpostavljamo tatvino, dva vloma, požar in nasilja v družini. V Vrbju je neznani storilec z osebnega vozila ukradel obe registrski tablici. V Celju smo obravnavali vlom v stanovanje stanovanjskega bloka. Storilec je stanovanje preiskal in ukradel gotovino. V Topovljah smo obravnavali vlom v počitniško hišico. Storilec je ukradel kosilnico, črpalko, plinsko jeklenko z gorilcem ter več drugih stvari.

V Gortini, na območju Policijske postaje Radlje ob Dravi, smo obravnavali požar. Okoli 18.30 ure smo bili obveščeni, da je zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Do požara je najverjetneje prišlo zaradi kratkega stika na elektro napeljavi pri peči na trda goriva. V požaru je zgorela peč in nekaj orodja. Tuja krivda za nastanek požara je izključena.

Včeraj smo obravnavali pet kaznivih dejanj nasilja v družini, zaradi česar bomo pet osumljenih kazensko ovadili. Vsem smo izrekli ukrepe prepovedi približevanja žrtvam nasilja. Večinsko prepričanje o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih je, da gre za nerazumno in nepredvidljivo ravnanje alkoholikov, odvisnikov od prepovedanih drog, duševno nestabilnih in obupanih ljudi. Vendar je nasilje pogosto prisotno tudi v navzven zelo urejenih družinah. Vse žrtve nasilja znova pozivamo, naj vsako obliko nasilja takoj prijavijo policiji, le na ta način bomo lahko storili vse, da žrtev zaščitimo in proti storilcu pravočasno ukrepamo. Prav tako pozivamo sorodnike žrtev, sosede, znance, skratka vse, ki posumijo, da se za štirimi zidovi dogaja nasilje, da nas o tem obvestijo. Miren in varen dan želimo iz Policijske uprave Celje.

S spoštovanjem, Milena Trbulin predstavnica za odnose z javnostmi samostojna policijska inšpektorica