Pri NSKS so opravičilo predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar vzeli na znanje, ne morejo pa sprejeti trditve, da so predsednico napačno razumeli

Skoraj istočasno, ko je deželni glavar Peter Kaiser od slovenskega predsednika prejel najvišje slovensko odlikovanje, je Slovenski spored ORF objavil intervju Christiana Wehrschütza z novo predsednico Republike Slovenije, Natašo Pirc Musar. Pirc Musar v tem intervjuju trdi, da so pravice manjšin v Avstriji »zgledno urejene« in da »praktično ni težav«. Predsednika Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), dr.Valentina Inzka, smo prosili za komentar glede izjave predsednice Pirc Musarjeve.
Za naš portal je dr.Valentin Inzko povedal naslednje:
Kot je znano, je izbrana bodoča predsednica Slovenije, Natasa Pirc Musar, za avstrijski ORF izjavila, da so manjšinjske pravice v Avstriji “urejeno zgledno” in da “prakticno ni nobenih tezav”.
Po reakciji Narodnega sveta koroskih Slovencev, da ima napačne informacije, se je Pirc Musarjeva opravičila z besedami: “Če so me napacno razumeli, se jim opravičujem.”
Pri Narodnem svetu so opravičilo vzeli na znanje, saj je opravičilo v politiki in v medčloveskih odnosih važen element sobivanja, sodelovanja in sožitja. Ne morejo pa sprejeti trditve, da so gospo predsednico “napačno razumeli”.
Vsekakor so pri NSKS, skupaj z drugimi koroškimi organizacijami iz kulture in politike pripravljeni posredovati vse potrebne zgodovinske in aktualne podatke, vse pravne in javnomnenjske analize, predvsem pa so pripravljeni opisati predsednici dejansko stanje na terenu.