Preverjanja vsebnosti svinca v krvi za več otrok

Nacionalni inštitut za javno zdravje vsako leto v okviru sanacijskih ukrepov preverja vsebnosti svinca v krvi triletnikov Zgornje Mežiške doline, vsakih pet let pa opravi tudi študijo, ki zajema več otrok celotne Mežiške doline. Ta je načrtovana za letošnje leto.

Prva takšna prevalenčna študija je bila opravljena v letu 2008, torej na začetku izvajanja sanacijskega programa v okviru sanacijskega odloka, druga leta 2013, tretja pa je načrtovana za letošnje leto. Na novinarski konferenci, ki se je v prostorih občine Črna na Koroškem odvila minuli ponedeljek, 15. januarja, je koordinator sanacije pri NIJZ, Območna enota Ravne na Koroškem, Matej Ivartnik potrdil, da bodo izvedli omenjeno študijo. To preverjanje bo zajemalo mnogo več otrok, kot pa vsakoletni odvzemi krvi triletnikom Zgornje Mežiške doline, kar je kot nalašč, da se v prihajajočem letu vladi še enkrat več dokaže, v kako onesnaženem okolju živi 20 tisoč ljudi.

Tudi na Prevaljah in Ravnah so zastrupljeni

Preverjanje torej zajema vse otroke Zgornje Mežiške doline v starostnem rangu od enega do šestih let ter devetletnike. To pomeni, da bo en otrok lahko preverjan večkrat, ne samo enkrat v obdobju starosti treh let. Po besedah Ivartnika to daje NIJZ-ju boljši vpogled v zdravstveno stanje tako posameznikov kot celote in omogoča spremljanje stanja otrok v različnih fazah odraščanja. Za primerjavo bodo odvzeli kri tudi otrokom v Spodnji Mežiški dolini, torej otrokom s Prevalj in Raven na Koroškem. »Po dosedanjih dveh študijah je bilo ugotovljeno, da so vrednosti svinca v krvi otrok Spodnje Mežiške doline nižje kot pri otrocih iz Mežice in Črne na Koroškem, a vendarle smo se srečali s primeri visokih vrednosti, ki pa niso bile zanemarljive,« je na novinarski konferenci dejal Ivartnik. Preiskava se bo začela spomladi, nekje v mesecu maju, rezultati pa bodo znani predvidoma jeseni.

Eden izmed razlogov, da se preverjanja na obsežnejšem številu otrok izvajajo le vsakih pet let, je velika finančna obremenitev. Občina Črna na Koroškem, Mežica in NIJZ za sanacijske ukrepe prejemajo premalo sredstev za učinkovito izvajanje, povrhu pa ta sredstva iz proračuna v Zgornjo Mežiško dolino pritekajo zelo nedosledno. Več o problematiki financiranja si lahko preberete na tej povezavi.

JP