Prevaljčan Lojze Lebič tudi častni član Slovenske filharmonije

V Slovenski filharmoniji bo drevi  koncert zborovskih del skladatelja in akademika Lojzeta Lebiča, koroškega rojaka s Prevalj, ki je najvidnejši sodobni slovenski skladatelj, dirigent, pedagog in glasbeni pisec. Koncert nosi naslov Kako kratek je ta čas, ob  tem pa je pomembno, da bo Lojze Lebič vrsti nagrad in priznanj ter članstvu v uglednih institucijah nocoj dodal še naziv častnega člana Slovenske filharmonije.

Lojze Lebič je kar trikratni nagrajenec Prešernovega sklada, l994 pa je za svoj skladateljski opus prejel tudi veliko Prešernovo nagrado. Je nosilec odlikovanja zlati red za zasluge Republike Slovenije (2004), častni občan Občine Prevalje (2003), Društvo slovenskih skladateljev pa ga je leta 2005 nagradilo s Kozinovo nagrado za zaokrožen skladateljski opus. Izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti je Lojze Lebič postal 30. maja 1991, od 1995 pa je redni član SAZU.

Ljubitelji Lebičeve glasbe bodo na nocojšnjem koncertu slišali prerez skladateljevega bogatega zborovskega opusa in zborovskih del z instrumentalnim ansamblom od njegovih začetkov do današnjih dni. Lojze Lebič je o izboru del na koncertnem programu povedal: “Če pravimo, da je v besedi človekova misel, razum, v glasbi pa je zame nekaj več, torej predvsem občutenja in čustva, se pri izbiri zborovskih skladb ničemur od obojega nisem izogibal. Moja glasba izraža moj značaj – nekaj med romanskim verizmom, severnjaškim ekspresionizmom in slovanskim ali slovenskim čustvenim impresionizmom. Zakaj smo Slovenci tako naklonjeni vokalni glasbi? Z odgovorom se najbrž ne boste strinjali: ker nam je jezik bolj ulovljiv kot glasba in ker z jezikom naredimo glasbo bolj oprijemljivo.”

Dirigentka nocojšnjega koncerta Jerica Bukovec pa je k temu še dodala: “Koncertni spored je oblikovan kot preplet najrazličnejših odtenkov čustev in občutij, je mozaik vsega, kar je v človeku. Začne se z Vrtiljakom, konča v zlati prosojni svetlobi, ki vodi v nebesa s skladbo Kako kratek je ta čas, vse vmes pa je življenje.”

Lojze Lebič je bil rojen 23. avgusta 1934 na Prevaljah, po maturi na gimnaziji Ravne (1952) je diplomiral iz arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (1957), vzporedno pa je na Akademiji za glasbo študiral pri Marjanu Kozini kompozicijo (dipl. 1972) in dirigiranje pri Danilu Švari.

NK