Prenovljena koča na Grohatu, za vikend, vabi v svoj objem

Do koče na Grohatu se lahko z avtom iz Črne na Koroškem popeljete po lokalni cesti ob reki Meži proti Koprivni. Pri Šumelu levo (smerokaz za Solčavo) ter mimo gostilne Mojca na Spodnje Sleme. Od tam po gozdni cesti do najvišje ležeče slovenske kmetije Bukovnik (20km). S parkirišča pred kmetijo (1327m) pa peš po označeni, razgibani, deloma izpostavljeni planinski poti skozi gozd do planine Grohot (30 min).
Od koče pogled ne seže prav daleč, a to pomanjkljivost v celoti nadomesti čudovita skalnata kulisa Laneža ter Male in Srednje Raduhe, ki jo dopolnjuje zelenilo travnikov prostorne krnice. Po kakšen košček razgleda več je potrebno bodisi nekoliko sestopiti, od spodaj se odpre pogled proti Olševi, ali pa se povzpeti na gozdnato rebro nad krnico, od koder lahko najprej pokukamo na Peco, nato pa skozi krošnje še na znane obrise Savinjskih Alp.
Prvenstveno je koča v Grohotu izhodišče za vzpon na Veliko Raduho. Nanjo vodita dve poti. Tista čez Durce je lažja, a je vseeno ne gre podcenjevati. Glavnemu skalovju se ogne po obširnemu melišču pod steno Male Raduhe. Na Durcah, na vrhu markantne škrbine, kjer se stakne s potjo, ki pripelje od koče na Loki, se obrne desno navzgor. Začetna strmina se hitro položi. Pot preči pobočja Male in Srednje Raduhe nekoliko nižje. Vse do vrha Raduhe je speljana pot med zaplatami ruševja in visokogorskih trat.
Vir: Občina Črna na Koroškem