Pregled strank in list v novem mandatu občinskih svetov

Medtem ko župani enajstih koroških občin ostajajo enaki kot v minulem mandatu, je v nekatere občinske svetove zapihal svež veter in prinesel nove stranke, liste in svetnike. V Slovenj Gradcu so glasovi precej razpršeni, na Ravnah na Koroškem z največ svetniki Lista Rožen in SDS.

Največ članov izmed dvanajstih občinskih svetov na Koroškem šteje slovenjgraški, kjer na novega župana še sicer čakajo, a mesta v občinskem svetu so že razdeljena. Glasovi so med listami in strankami precej razpršeni, nobena skupina v svetu nima izstopajočega števila predstavnikov.

Na Ravnah na Koroškem je slika nekoliko drugačna, saj sta prevladali Lista Rožen in SDS. Županova lista bo imela v občinskem svetu osem svetnikov, SDS pa sedem. Sledi stranka SD s tremi svetniki, po enega svetnika pa imajo stranke NSi, Levica, SMC ter Neodvisna lista Suzane Vodnjov.

Tudi v Dravogradu je bila najbolj uspešna lista županje. Marijana Cigala – enotna lista si je priborila šest mandatov, SDS, SD in LMŠ po dva in enega Lista Ferda Abrahama. Prav tako je bila v Črni na Koroškem med volivci najbolj priljubljena lista, katere članica je tudi županja Romana Lesjak, in sicer Neodvisna lista Rajka Lesjaka. Za novi mandat so si izborili šest mest, sledi SD s štirimi predstavniki, SDS ima dva svetnika in Lista Marjana Kodruna enega. V Mežici imajo po tri svetnike Lista Kajžar za Mežico, SDS in Mežica brez meja, stranki SD in SLS sta dobili po dva svetnika, Lista za soodločanje in pomoč občanom pa enega. Na Prevaljah bo občinski svet sestavljalo pet svetnikov Liste za ljudi, po trije iz SDS in Združenih, dva svetnika ima Nestrankarska lista za občino Prevalje, po enega pa stranka SD, Nestrankarska lista upokojencev – za dostojno življenje vseh, SMC in DeSUS.

V Radljah ob Dravi je bila najbolj uspešna stranka SD, ki šteje sedem svetnikov, predstavnik in član stranke je tudi sam župan Alan Bukovnik. V radeljskem občinskem svetu bo tudi šest svetnikov stranke SDS, dva svetnika DeSUSa in eden SLS. Tudi v Mislinji so največ glasov prejeli Socialni demokrati in si s tem prislužili štiri svetnike, sledi jim SDS s tremi, SLS in DeSUS imata vsaka po dva svetnika, SNS, LMŠ in Lista Viktorja Robnika pa po enega.

Za Muto, Vuzenico, Ribnico na Pohorju in Podvelko je Državna volilna komisija že objavila imena kandidatov in glasove, ki jih je posamezen kandidat prejel. Tabele si lahko ogledate spodaj.

Muta

Muta

Vuzenica

Vuzenica

Podvelka

Ribnica na Pohorju