Predvolilna anketa: Korošci nezadovoljni z dosedanjim vodenjem občin

Rezultati ankete na portalu e-Koroška so orisali grobo sliko, da Korošci z župani in vodenjem občin v mandatu, ki se izteka, niso bili zadovoljni.  Z delom občinske uprave je zadovoljnih le 34 odstotkov anketirancev.

Na spletnem portalu e-Koroška je bila v zadnjih predvolilnih tednih odprta anketa, kjer so lahko bralci odgovorili na vprašanje, če so zadovoljni z dosedanjim delom župana in občine. Na anketno vprašanje je odgovorilo 309 bralcev, od tega je 197 nezadovoljnih z občinsko upravo, kar predstavlja 64 odstotni delež. Zadovoljnih je le 105 oziroma 34 odstotkov anketirancev, iz česar bi lahko sklepali, da bomo na vrhu koroških občin priča spremembam. Pa bo temu res tako?

V štirih od dvanajstih občin je že jasno, kdo bo zmagovalec. To so občine Mežica, Prevalje, Vuzenica in Radlje ob Dravi. Vsi štirje župani so občine vodili že v minulem mandatu, novo štiriletno vodenje pa jim ne more več uiti. Župan Mežice bo tako Dušan Krebel, v Vuzenici bo še naprej županoval Franjo Golob, v Radljah ob Dravi Alan Bukovnik in na Prevaljah Matic Tasič. Volivci bodo lahko s svojim glasom vplivali le na sestavo občinskega sveta.

Kot kaže, med Korošci ni preveč velike želje po prevzetju občinske oblasti, kar pet aktualnih županov ima samo enega protikandidata. Romani Lesjak bo v Črni na Koroškem županski stol skušal spodnesti Igor Prodnik, v Ribnici na Pohorju se bosta spopadla aktualni župan Srečko Geč in Tatjana Marsel, v Dravogradu se bo županji Marijani Cigali po robu postavil Ervin Kodrun. V Mislinji bomo spremljali dvoboj med Viktorjem Robnikom in Bojanom Borovnikom, na Muti pa bo Mirku Vošnerju mesto župana zopet poskušal vzeti Darko Sahornik.

Našteli smo že štirinajst županskih imen, med njimi pa samo dve ženski. Poleg Cigale in Marselove pa je v vseh dvanajstih občinah, med skupno 27 kandidati, samo še eno žensko ime, to je Mojca Erjavec, ki bo za oblast na Ravnah na Koroškem tekmovala s tremi nasprotniki – poleg aktualnega župana Tomaža Rožena kandidirajo še Vilko Černovšek in Zlatko Halilovič.

Štirje kandidati se bodo pomerili tudi v Slovenj Gradcu. Andrej Čas bo županski stol branil pred Andrejem Breznikom, Darkom Hlupičem in Tilnom Klugerjem. Največ zanimanja za vodenje lokalne skupnosti pa je v Podvelki, kjer je na seznamu županskih kandidatov kar pet imen. Najstarejši župan v Sloveniji Anton Kovše, ki vodi občino že vse od leta 1995, se po šestih mandatih poteguje še za sedmega. Poleg Kovšeta pa bi radi županovali tudi Milan Čurin, Uljana Brunšek, Miroslav Reš in Janez Otorepec.

A kot nas učijo pretekle predvolilne analize, so ankete in vprašalniki, ki merijo mnenje javnosti, večkrat povsem drugačni od rezultata, ki ga prinesejo preštete glasovnice.

NK