Predstavitev mlade harmonikarke Danaje Grebenc

Danaja Grebenc prihaja iz Trbonj pri Dravogradu. Stara je 15 let, obiskuje 1. letnik Gimnazije Ravne na Koroškem. V šoli je vsa leta odlična učenka. Poleg harmonike igra še klavir in obiskuje solo petje. 

 

Glasbeno šolo je začela obiskovati pri šestih letih, prvi dve leti je hodila v Glasbeno šolo Roberta Gotarja. Sedaj že osem obiskuje Glasbeno šolo Rošer, njen mentor je Klemen Rošer. Z njim se odlično razumeta, pridno delata, spoštujeta drug drugega. Seveda je pri vsem tem pomembno tudi delo, znanje, trud in pravilen pristop mentorja, brez katerega uspehov ne bi bilo. Zato mu je Danaja posebej hvaležna in vedno znova z veseljem pove, da je ponosna, da je njen mentor. Pomembna pa je tudi podpora staršev, katerim je hvaležna, da jo podpirajo. 

Danaja se je v zadnjih letih poleg raznih nastopov v Sloveniji, Avstriji Italiji in na Hrvaškem udeležila tudi številnih tekmovanj, tako državnih kot tudi mednarodnih. Na teh tekmovanjih je dosegla izvrstne uspehe. 

Že pri desetih letih je prvič postala državna prvakinja pod okriljem ZDHS v kategoriji do 10 let, nato pa je še petkrat postala državna prvakinja v svoji kategoriji. Na mednarodnem tekmovanju za nagrado Avsenik je petkrat prejela zlato priznanje, pri desetih letih je na tem tekmovanju zmagala z maksimalnim številom točk (100 točk). 

Prav tako je dvakrat osvojila naslov absolutne državne prvakinje harmonikark, trikrat je bila evropska prvakinja v svoji kategoriji, enkrat pa absolutna evropska podprvakinja. Skupno je do sedaj osvojila okrog 170 lovorik, 88-krat se je uvrstila na prvo mesto, od tega je bila 21-krat tudi absolutna zmagovalka teh tekmovanj. 

Svoja največja uspeha je dosegla leta 2019. Takrat je najprej na svetovnem prvenstvu pod okriljem avstrijske zveze HVÖ v avstrijskem St. Peter-Freiensteinu osvojila prvo mesto v kategoriji do 18 let in postala mladinska svetovna prvakinja. Nekaj mesecev kasneje pa je potekalo še drugo svetovno prvenstvo, tokrat pod okriljem italijanske zveze harmonikarjev A.M.I.S.A.D. Pod strogo šest člansko komisijo je prejela vseh 100 možnih točk in še drugič postala mladinska svetovna prvakinja. Svoj zadnji velik uspeh pa je dosegla pred nekaj dnevi, 24.1.2022, kjer si je na mednarodnem tekmovanju za nagrado Avsenik priigrala zlato priznanje in postala absolutna zmagovalka tekmovanja. 

Vsi ti uspehi so ji dali še dodaten zagon, saj je bil ves njen trud poplačan. Plod trdega dela je bil tudi njen prvi lastni CD z naslovom Tango to go, ki je izšel decembra 2019. Tudi pri nastajanju tega CDja ji je na snemanju in z nasveti zelo pomagal njen mentor Klemen Rošer. Po izidu tega CDja je gostovala v Ukrajini na Svetovnem festivalu kulture, tja jo je povabil slovenski veleposlanik. Poleg tega nastopa je imela v Kijevu in Lvovu še štiri nastope. 

Kljub temu, da ji je zadnji dve leti zaradi covida-19 odpadlo veliko nastopov, tudi v tem času ni počivala. Posnela je namreč svoj prvi videospot na zmagovalno pesem s svetovnega prvenstva-Alpengold Spielereien (avtorja Manfreda Eisela). S prijateljem Gašperjem Štajnerjem pa sta lani poleti v Piranu posnela videospot skladbe Spomin na Pariz (avtorja Sašo in Gregor Avsenik). Na “on line” tekmovanju je postala absolutna zmagovalka svetovnega pokala Harmonika World Cup CANADA 2021 , prav tako na tekmovanju harmonikarjev ITALY AWARD 2021 v skupini STUDENT. Novembra lani pa je postala še državna absolutna prvakinja v disciplini “Vsa glasba”. 

Danajin letošnji velik izziv bo svetovno prvenstvo pod okriljem avstrijske zveze HVÖ, ki bo potekalo pri nas v Sloveniji. Njena velika želja pa je, da letos izda svoj drugi CD. Ob svoji 10-letnici igranja na harmoniko si želi izpeljati koncert, prav tako pa si enkrat želi zaigrati v lastnem ansamblu. Želi si tudi, da bi jo glasba in harmonika spremljali skozi vso življenje.