ponedeljek, 17 junija, 2024
Domov Razno Predsednik vlade RS Janez Janša se je udeležil donatorske konference za Ukrajino

Predsednik vlade RS Janez Janša se je udeležil donatorske konference za Ukrajino

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil donatorske konference za Ukrajino v Varšavi. Konferenco sta soorganizirali Poljska in Švedska v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Donatorski konferenci se je pridružila tudi Organizacija združenih narodov.

 

 

“Občudujemo ukrajinski narod, ki kaže neverjeten pogum, brani svojo domovino in se hkrati bori za univerzalne vrednote: svobodo in demokracijo,” je v svojem nagovoru dejal predsednik vlade Janez Janša, ki se je poleg ostalih evropskih voditeljev in predstavnikov udeležil donatorske konference v Ukrajini, ki je namenjena opozarjanju na težko humanitarno situacijo, ki ji je svet priča zaradi ruske agresije v Ukrajini.

 

Konferenca je namenjena različnim vprašanjem glede humanitarna krize v Ukrajini in izmenjavi mnenj o reševanju omenjene krize. Svoje mnenje o kritični situaciji je v svojem nagovoru podal tudi aktualni premier Janez Janša, ki je uvodoma dejal, da je svet priča eni največjih humanitarnih kriz, vendar je hkrati občudovanja vreden način, kako ukrajinski narod kljub vsemu “brani svojo domovino in se hkrati bori za univerzalne vrednote: svobodo in demokracijo”.

Ukrajina bo zmagovalka
V nadaljevanju je poudaril, da sta Volodimir Zelenski in celotna ukrajinska vlada “inspiracija za vse nas”, spomnil pa je tudi na obisk v Kijevu, kjer so voditelji že takrat videli in ocenili, da Ukrajina ne bo poražena in da se “odgovor na vprašanje, kdaj bo vojna v Ukrajini prišla h koncu, več ali manj skriva v njihovem pogumu in v naši pomoči. To je kombinacija, ki bo zmagovita,” je ocenil predsednik slovenske vlade.

“Ponosen sem, da je Evropska unija pokazala visoko stopnjo enotnosti v odzivu na rusko agresijo, prav tako pa tudi učinkovitost pri zagotavljanju pomoči. Zoperstavili smo se vojni, zmogli bomo in zmagali”, je poudaril premier in v nadaljevanju povedal, da se veseli dneva, ko bo Ukrajina polnopravna članica EU.

V Sloveniji našlo zavetišče več kot 6 tisoč beguncev
Obrnil se je tudi na Poljsko in sosednjim državam Ukrajine, ki se jim je zahvalil za njihovo gostoljubje, ki ga nudijo več kot milijon ukrajinskim beguncem, ob čemer je povedal, da je zavetišče v Sloveniji našlo več kot 6 tisoč ukrajinskih beguncev in 20 otrok brez staršev, ki so varno prispele v varno okolje. Janša je zatrdil, da se je Slovenija odzvala z moralno zavezo in da je poleg materialne, tehnične pomoči in vojaških donacij, donirala nekaj milijonov evrov različnim humanitarnim organizacijam, te pa se z današnjim dnem povečujejo še za en milijon evrov, ki je namenjen Unicefu za pomoč za ukrajinsko ljudstvo.

Donatorska konferenca v Varšavi (foto: Twitter/Vlada RS)

V pripravi je tudi poseben zakon o Ukrajini
Predsednik vlade je omenil, da je v pripravi tudi poseben zakon o Ukrajini, ki naj bi šel skozi parlamentarni postopek in s katerim bi se skrajšali postopki, na način, da bo pomoč do Ukrajine lahko prišla pravočasno. “Ostajamo solidarni z Ukrajino. Slava Ukrajini!” je svoj nagovor zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Vrsta voditeljev najavila finančno pomoč
Na konferenci je vrsta voditeljev najavila dodatno finančno pomoč za naslovitev nujnih humanitarnih potreb, skladno s humanitarnimi pozivi in humanitarnim odzivnim načrtom. Srečanja se je udeležilo veliko število predsednikov vlad, ki so nagovorili prisotne, med njimi Albanije, Hrvaške, Finske, Gruzije, Islandije, Slovaške in Romunije, ki so prav tako izpostavili, da je solidarnost v tem trenutku ključna za ukrajinski narod, prav tako pa so poudarili pomen evropske perspektive za Ukrajino. Debata je tekla tudi o soočanju krepitve odpornosti ukrajinskega prebivalstva in poudarjali tudi gospodarsko obnovo Ukrajine po vojni.

 

Na mednarodni donatorski konferenci je bilo za pomoč Ukrajini zbranih več kot šest milijard evrov, je v Varšavi danes sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki. Pomoč bo med drugim namenjena humanitarni podpori in ukrajinskemu gospodarstvu. Slovenija bo za pomoč Ukrajini namenila dodaten milijon evrov, je napovedal slovenski premier Janez Janša.