Predsednik vlade RS Janez Janša se bo udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo danes ob 20. uri udeležil izrednega srečanja zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, ki ga je sklical predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Voditelji članic EU bodo razpravljali o varnostni situaciji na rusko-ukrajinski meji, predvsem o zadnjem razvoju dogodkov, o tem, kako varovati mednarodno pravo in konvencije, kako pristopiti v odnosu do Rusije in kako v nadaljevanju podpreti Ukrajino ter njeno prebivalstvo.

Po zasedanju Evropskega sveta pa se bo predsednik vlade odpravil na delovni obisk v Ukrajino, kjer se bo srečal s predsednikom vlade Ukrajine Denisom Šmihalom, pogovarjal pa se bo tudi s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim. Slovenija bo ob robu obiska dostavila Ukrajini tudi materialno pomoč.

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša in predsednik vlade Republike Poljske Mateusz Morawiecki pa sta v skupnem pismu predsedniku Evropskega sveta in vsem članom Evropskega sveta izpostavila pomen evropske perspektive Ukrajine: “Imamo znanje in izkušnje, da izpeljemo strateške rešitve. Potrebujemo ambiciozen načrtza sprejem Ukrajine v EU do leta 2030. Čas je za hitre in pogumne odločitve. Bitka za Evropo poteka. Zgodovina zadnjih dveh desetletij nas uči, da če se EU ne širi, se širi nekdo drug. Zdaj plačujemo ceno za to, da smo to ignorirali. Učimo se iz tega, saj se bo strošek nevednosti v prihodnosti le še povečeval.”