Predsednik vlade RS Janez Janša na neformalnem zasedanju Evropskega sveta

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša se je udeležil neformalnega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, kjer je skupaj z evropskimi voditelji in voditeljicami razpravljal o trenutnem stanju v Ukrajini in odnosih z Rusijo. 

 

Po srečanju je povedal naslednje: “Nadaljnje stopnjevanje konfliktov ne prinaša zmagovalcev, temveč zgolj poražence.” 

 

 

“Razmere so vsak dan drugačne, hkrati pa so že par let, paradoksno, povsem iste. V pogovorih, ki sem jih imel s predstavniki ukrajinske oblasti, so mi povedali, da se v zadnjem času ni zgodilo nič dramatičnega in da se s tem, kar se zdaj dogaja in je pod žarometi svetovne javnosti, oni srečujejo vse od zasedbe Krima naprej ter da to, da Rusija umakne svoje sile nekaj kilometrov levo ali desno, nič ne pomeni, ker se lahko to čez noč spremeni,” je povedal predsednik vlade in dodal, da se tu igra na dolgo izčrpavanje Ukrajine. 

“Varnost je pomembna tema in o varnosti govorimo ves čas, kar pa res potrebujemo, pa je več dejanj. V preteklih tednih smo videli veliko dejanj in naporov in zdi se mi, da tokrat prvič prihaja na površje prava moč Evropske unije. Vseh 27 držav članic okoli reševanja tega vprašanja ni povsem enotnih, vendar pa smo bolj enotni kot kdaj koli prej v nedavni zgodovini,” je še povedal predsednik vlade.