Predsednik vlade Janez Janša izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine

Ministrstvo za zunanje zadeve je na svoji spletni strani sporočilo, da zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostne situacije v Ukrajini odsvetuje vsa potovanja v Ukrajino. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, da državo brez odlašanja na varen način zapustijo s komercialnimi leti ali osebnimi vozili. Slovenija se je tako pridružila ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji, Belgiji, Španiji in nekaterim ostalim državam, ki so svoje državljane že prej pozvale, naj zapustijo Ukrajino.

 

Zaskrbljenost glede kopičenja ruskih enot na mejah z Ukrajino je izrazil tudi predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki je včeraj po telefonu govoril z ukrajinskim premierom Denysom Shmyhalom. Ob tem je izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in pravici vsake države, da izbira svoje zavezništvo.

Slovenski premier je na twitterju še napovedal obisk Ukrajine do konca tega meseca.”S podporo Ukrajini EU in Nato ščitita ne le prijateljsko državo, ampak same temelje, na katerih sta zgrajeni obe zavezništvi. Že sama grožnja uporabe sile Kremlja povzroča veliko gospodarsko škodo Ukrajini, zato je potrebna takojšnja deeskalacija”, je še zapisal premier Janša.