Pred šestimi leti je nastala Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. Kako dolgo bo še potrebna?

Na današnji dan, 14. julija 2014, je upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem ustanovil sploh prvo iniciativo, ki se zavzema za gradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Poimenovali so jo Mladinska iniciativa za 3. razvojno os.

 

Na začetku delovanja se je mladinska iniciativa ukvarjala pretežno z argumentiranjem nujnosti gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Kot pomemben mejnik iniciativa šteje leto 2017, ko je po protestu in pogajanjih prišlo do podpisa protokola o izgradnji 3. razvojne osi na Koroško. Ta je določil tudi časovnico izgradnje.

Podpisnik protokola s strani države, je bil tedanji minister za infrastrukturo, pred kratkim imenovan za člana uprave DARS, dr. Peter Gašperšič. »Te okoliščine nas navdajajo z upanjem, da bo nova uprava DARS-a, končno pripeljala 3. razvojno os do začetka gradnje,« menijo v iniciativi.

»Po šestih letih delovanja mladinske iniciative je pred nami težko pričakovana prva lopata, ki se žal zaradi različnih zapletov izmika že nekaj časa. Ocenjujemo, da so letošnje okoliščine takšne, da bi z odločnostjo nove uprave DARS-a in s podporo vlade, lahko prišlo do gradnje 3. razvojne osi na Koroško,« so zapisali ob obletnici. To vidijo kot zgodovinski mejnik za Koroško, saj bo regija po šestnajstih letih mukotrpnih postopkov za pričetek gradnje te nujno potrebne prometnice dobila upanje, da bo postala enakopraven deležnik razvoja Slovenije.