Potrjen je predlog zakona o poroštvu za 3. razvojno os

Vlada je včeraj potrdila predlog zakona o poroštvu za drugi tir in tretjo razvojno os. Zakon za dva odseka 3. razvojne osi predvideva 360 milijonov evrov poroštva.

 

Zakon o poroštvu, ki mora sicer še v parlamentarno obravnavo in na glasovanje, predstavlja finančno podlago za začetek gradnje 3. razvojne osi. Za odseka med Slovenj Gradcem in Velenjem ter med Novim mestom in Osredkom je predvideno poroštvo v višini 360 milijonov evrov, posojilo pa mora biti odplačano najkasneje do leta 2055.

Korošci so s predlogom zadovoljni, ob tem pa pozivajo parlament, naj se procedura odvije čimprej. V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os ocenjujejo, da je to ključen korak države do prve lopate na severnem kraku 3. razvojne osi. »V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os smo zadovoljni, da je država pričela realizirati svoje obljube do Korošcev. Imamo pa veliko pričakovanje, da se poroštvo dokončno sprejeme v Državnem zboru, zato apeliramo na parlament, da se ta procedura odvije čim prej! Protokol, podpisan med regijo in državo namreč določa, da se bo gradnja koroške hitre ceste pričela leta 2019,« so optimistični v Mladinski iniciativi. Dodali so, da bodo namero o protestnem shodu zamrznili do odločanja v državnem zboru.

Na potrditev poroštva za 3. razvojno os so se včeraj odzvali tudi v Koroški gospodarski zbornici. »Veseli nas, da je vlada prisluhnila gospodarstvu Koroške in Savinjsko-šaleške regije in vsem podpornikom izvedbe projekta 3. razvojne osi. S sprejetjem predloga poroštvenega zakona je vlada prepoznala strateški pomen projekta in pričakujemo, da ga bodo tudi poslanci državnega zbora, saj bo njihova potrditev zakona omogočila izvedbo projekta. S tem bodo vzpostavljeni pogoji za gradnjo sodobne prometnice in nadaljnji pospešen razvoj območja ob severnem kraku 3. razvojne osi,« so zapisali.

NK