Potres pri Zagrebu stresel tudi koroška tla

Epicenter današnjega potresa, ki je stresel vso Slovenijo, so zabeležili v okolici Zagreba, tresenje tal pa smo občutili tudi na Koroškem. Potres škode pri nas ni povzročil, v hrvaški prestolnici pa je poleg gmotne škode vzel tudi eno življenje.

V zgodnjih jutranjih urah, natančneje ob 6.24 uri, je potres z magnitudo 5,3 in žariščem 7 kilometrov od Zagreba prizadel Hrvaško, čutili smo ga tudi v Sloveniji. Po podatkih evropskega sredozemskega seizmološkega centra je bilo žarišče potresa 10 kilometrov pod površjem. Magnituda potresa v Sloveniji ni presegla 5. stopnje po evropski potresni lestvici, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V Sloveniji potres ni povzročil materialne škode, na Hrvaškem pa je terjal celo življenje 15-letnika. Slovence, ki živijo v bližini hrvaške meje, je potres razburil, zato ARSO še posebej opozarja, da moramo tudi v tovrstnih primerih upoštevati navodila za preprečevanje širjenja epidemije. Seizmolog Mladen Živčić je za STA pozval ljudi, naj se ne zbirajo na odprtem in naj prioritetno upoštevajo zapovedano razdaljo med ljudmi.

Na Koroškem najpomembnejši potres v zgodovini Evrope

Na Koroškem smo potres sicer čutili, a tresljaji so bili zelo blagi. Ima pa Koroška sicer bogato potresno zgodovino, ki sega v leto 1348. Potres pri Beljaku ali veliki koroški potres velja za enega najpomembnejših in največjih potresov v evropski potresni zgodovini, navaja ARSO. “Največji učinki, ki jih je potres dosegel na območju Beljaka in v severovzhodni Italiji, so ocenjeni na X. stopnjo po EMS. S tem potresom se ne more primerjati noben dogodek v vsej srednji Evropi. Potres je terjal 20.000, po nekaterih podatkih celo 40.000 žrtev. Največ ljudi je izgubilo življenje ob samem rušenju, veliko žrtev pa je bilo tudi zaradi številnih požarov in poplav in verjetno tudi nekaterih kužnih bolezni, ki so se pojavile po potresu,” so zapisali na spletni strani ARSO. Veliki koroški potres je bil zaznamovan s kugo, današnji potres, ki je prizadel Zagreb, pa je v znamenju epidemije koronavirusa.

Veliki koroški potres, 1348

Mesto Beljak je bilo popolnoma porušeno, močno prizadeti sta bili celotna Koroška in Kranjska. “Valvasor piše, da je bilo na Kranjskem, Koroškem in Štajerskem ob potresu porušenih 26 mest in 40 gradov in cerkva. Tresenje so čutili prebivalci do Neaplja, Rima, Firenz, Strasbourga, Lubecka (Lužice), Krakowa itd., to je na ozemlju z radijem okoli 750 km, kar je skoraj 1,8 milijona km2 ,” še zapisujejo.