Potrebno je obsoditi manipulativno in pristransko poročanje medijev, ki spodbujajo in odobravajo sovražni govor

V Poslanski skupini SDS smo na predsednico Odbora za kulturo naslovili zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi obravnavali točko z naslovom »Dejanja na področju medijev in kulture, ki načrtno stopnjujejo sovražnost, spodbujajo nasilje in napade proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora«.

 

V petek, 29. oktobra 2022, se je pred Državnim zborom zgodil nedopusten incident, fizičen napad na poslanca poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, mag. Branka Grimsa. Šlo je za fizični napad, ki se je zgodil pred Državnim zborom, ko je neznanec fizično napadel poslanca mag. Branka Grimsa. Pred tem so se večkrat zgodili verbalni napadi na poslance iz vrst Slovenske demokratske stranke in tudi ostalih poslank in poslancev, predvsem iz vrst opozicije. Menimo, da je skrajni čas za skupno in hitro ukrepanje: verbalnemu nasilju, žaljenju in pljuvanju poslank in poslancev smo priča že dlje časa, vse našteto pa se je močno okrepilo v zadnjih dveh letih.
Ob tem je potrebno poudariti, da so ti žal posledica dejstva, da se je zadnji dve leti načrtno vzpodbujalo in podpihovalo nasilje nad funkcionarji. V zadnjih dveh letih so se namreč v naši družbi vse pogosteje pojavljali pozivi k izključevanju, sovražnosti in celo napadi na organizacije ali posameznike. Tovrstni napadi izhajajo iz sovražnosti zaradi drugačnega prepričanja, vrednot ali svetovnega nazora sodržavljanov. Pri tem je bilo zaznati, da se resnost teh napadov nevarno stopnjuje ter prehaja od besednega izključevanja in sovražnosti do fizičnih napadov na posamezne objekte, v katerih posamezniki ali organizacije delujejo, ter celo neposredno na osebe.

 

Zanimivo je, da je po nedavnem napadu na aktivistko Niko Kovač, predsednik vlade Robert Golob praktično naslednji dan napovedal, da Vlada Republike Slovenije vzpostavlja posebno akcijsko skupino za preprečevanje sovražnega govora. V ta namen naj bi imenovala tudi nacionalnega koordinatorja. Sovražni govor je treba pregnati iz vseh komunikacijskih kanalov in platform in tudi iz državnega zbora, je ob tem poudaril Golob.

 

Poslanke in poslanci SDS podpiramo vse napore in ukrepe, s katerimi se bo preprečilo vsakršno nasilje. A ob tem poudarjamo, da mora demokratična in strpna družba svojim državljanom dopustiti svobodno izražanje in zagovarjanje raznolikih stališč, tudi kritičnih, navkljub temu, da se komu zdijo neprimerni. Takšna družba mora vztrajati na izhodišču, da je izražanje in zagovarjanje stališč svobodno in varovano. V primerih, ko stališča in ideje posameznika posegajo v pravice drugih posameznikov, pa mora družba oziroma država to svobodo omejiti in zavarovati pravice posameznika.

 

V Sloveniji pa se na tem področju žal srečujemo z dvojnimi merili. Ta dvojna merila se vse prevečkrat odvijajo na strani levega političnega pola. Levica namreč vse prevečkrat vsako kritično besedo preprosto označi za žaljiv ali sovražen govor. To je že osnovna diskvalifikacija takoj na začetku, še preden sploh pride do kakršnegakoli argumentiranja in predstavitve mnenj. Po drugi strani pa se poskuša kriminalizirati tudi pravico do svobode govora. Sovražni govor se tako velikokrat ocenjuje ideološko, z dvojnimi merili in vse prevečkrat se ga ocenjuje po tem, kdo je oseba, ki je nekaj izrekla, in ne, kakšna je vsebina izrečenega. Na ta način se drugače mislečim skuša omejiti pravico do svobode govora ali pa nad njimi izvrševati pritisk za utišanje kritične misli, še zlasti za preprečitev kritike do vladne politike ali določenega oblastnega organa.

 

Na drugi strani smo priča vse prevelikemu toleriranju sovražnega govora, na katerega pa bi morali biti upravičeno pozorni. Že naš najvišji pravni akt, Ustava RS, v 63. členu govori o tem, da je protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je tudi vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni. Ob tem opozarjamo tudi na potrebo po dosledni rabi 297. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), ki opredeljuje kazniva dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Ta zagreši, »kdor … zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost«.

 

Naj spomnimo, da so na seji programskega sveta RTV maja 2016 ljudje, z imeni in priimki, držali transparent “Smrt janšizmu, svoboda narodu”, pa ni bilo storjenih nobenih konkretnih dejanj. Še več, kazenske ovadbe zaradi plakatov in napisov “Smrt janšizmu, svoboda narodu” je okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zavrglo, ker menijo, da ni šlo za kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nestrpnosti, ki se preganja po uradni dolžnosti.

 

Na področju kulture se prevečkrat zlorablja izgovor, da je nekaj »umetniška svoboda«. V pesniški zbirk Vladavina muh, ki jo je izdala Svetlana Makarovič, med drugim lahko preberemo, da je stranka SDS podganja stranka in jo je potrebno uničiti. Gre za tisto Svetlano Makarovič, ki je bila velika podpornica petkovih kolesarjev in opozicije KUL, omenjeno pesem pa je tudi osebno prebrala na enem izmed petkovih shodov. Tudi ostale pesmi v zbirki so po mnenju mnogih polne sovraštva in jeze do drugače mislečih. Je to retorika, ki naj bi bila zgled neke strpne in svobodne družbe?

 

Veliko mero odgovornosti za takšna dejanja nosijo mediji, ki tovrstno dogajanje podpirajo. Tednik Mladina tako že vrsto let s svojimi naslovnicami vedno poskrbi za vzbujanje sovražnih občutkov do predsednika SDS, ki ga s svojo “anti-janša” retoriko v člankih še dodatno podkrepi.

 

Glede na navedeno v Poslanski skupini SDS menimo, da je na vseh nas, da dosledno stremimo k temu, da bo vsakršen večinski sovražni govor v državi, proti komurkoli je že namenjen, enkrat za vselej obmolknil.

 

Odboru za kulturo predlagamo, da po končani razpravi sprejme naslednje sklepe:

 

Odbor za kulturo obsoja vsakršen sovražni govor na področju medijev in kulture, ki načrtno stopnjuje sovražnost, spodbuja nasilja ter napade proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora.

 

Odbor za kulturo poziva vse državne organe k doslednemu ukrepanju in izvajanju zakonskih določil s področja kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

 

Odbor za kulturo obsoja manipulativno in pristransko poročanje medijev, ki spodbuja in odobrava sovražni govor ter poziva k profesionalnemu in etičnemu poročanju.