Poslovil se je črnjanski duhovnik Tone Vrisk

V 71. letu je po težki bolezni umrl črnjanski župnik mag. Tone Vrisk, duhovnik, ki je v zadnjih desetletjih dal pečat Občini Črna na Koroškem oziroma župnijam v Črni na Koroškem, Javorju in Koprivni. V teh koroških krajih je služboval več kot štiri desetletja. V Črno je prišel po smrti dotedanjega duhovnika Simona Črešnika, misleč, da bo ostal le kakšno leto ali dve, vendar je na Koroškem pognal korenine in je znatno sooblikoval življenje tega kraja. Posebej velik občutek je imel za kulturno in cerkveno dediščino; za sabo je pustil dobro ohranjene cerkve in spremljajoča poslopja. Znal je nagovoriti župljane, da so pomagali pri obnovi teh objektov.

Vrata za krajane in druge obiskovalce je imel vselej odprta in je bil bogat vir znanja. V Vriskovi župniji je tudi cerkev svete Ane s slovito črno Marijo. Pred poldrugim letom smo na našem portalu objavili reportažo o tej edinstveni cerkvi v Koprivni, v zavetju med Peco, Olševo in Raduho, in seveda smo se oglasili tudi pri Tonetu Vrisku. Takole nam je takrat dejal:

»Ko sem prišel v Črno, je bila cerkev sv. Ane v izjemno slabem stanju. Po letu 1970 je praktično vse čakalo na obnovo. Grozno je bilo, s kakšnimi težavami smo se soočali pri obnovi v času komunizma, vendar nam je vse uspelo obnoviti.« Tudi kip črne Marije ni bil v dobrem stanju, a so ga spravili v red, da je takšen, kot je danes. »Kip črne Marije je bil že sedemkrat pobarvan. Ljudje so ga barvali kar sami. Pozneje pa smo ga dali urediti v mariborsko restavratorsko delavnico, tam pa so res na najboljši možen način zadeli original črne in zlate barve,« je dejal Vrisk, ki je bil v komunističnem režimu tudi zaprt.

Tone Vrisk je tesno sodeloval tudi s črnjanskim Centrom za usposabljanje, delo in vzgojo in odraslim z motnjami v duševnem razvoju so v njegovem času začeli v domači cerkvi nuditi tudi versko vzgojo. Tistim seveda, ki so to želeli. Za njih je imel tudi svete maše, gojenci so prejeli prvo sveto obhajilo in tudi zakrament birme.

Kot svetovljan pa je Vrisk tudi veliko potoval. Marjan Lačen, pokojni Milan Savelli in Tone Vrisk so bil trojka, ki so skupaj prepotovali velik del sveta.  Njegov višinski rekord je šest tisoč metrov, bil je namreč ob vznožju Mont Everesta, na Kilimandžaru, obiskal je Islandijo in Južno Ameriko, seveda pa se je velikokrat vračal tudi v rodni Vojnik, kjer njegov mlajši brat kmetuje na družinski kmetiji.

Slovenska cerkev in Črna sta s smrtjo Toneta Vriska veliko izgubili, svojcem pa izrekamo iskreno sožalje.

JP