Poslanska skupina SDS zahteva sklic izredne seje državnega zbora na temo korupcije

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije z obravnavo naslednje točke: »Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji v Republiki Sloveniji«

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije je dne 5. februarja 2024, ko se je srečal z generalno direktorico Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Audrey Azoulay med drugim dejal: »Te dni imamo na pol krizo v koaliciji zaradi korupcije in tako naprej.« Obenem smo konec januarja letos zasledili podatek, da je Slovenija na Indeksu zaznave korupcije 2023 (CPI 2023) nazadovala in da je dosegla zgodovinsko dno. 

Med prioritetami in cilji je v Programu za delo koalicije 2022 – 2026 izpostavljen poudarek o vladavini prava in ničelni toleranci do korupcije ter učinkovit pregon kriminala. Dosedanji način in rezultati dela Vlade Republike Slovenije so daleč od teh obljub in ciljev.

Slovenska javnost je bila pred kratkim priča spornemu poslovanju predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba preko podjetja Star Solar d.o.o. z državno energetsko družbo BORZEN, operater trga z elektriko, d. o. o. Še vedno odmeva netransparenten in nesmotrn nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijovno evrov in skladiščenje, ki stane davkoplačevalke in davkoplačevalke dodatnih 2.500 evrov mesečno od novembra 2023 dalje. V teku je afera spornega nakupa stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani v vrednosti 7.690.350 evrov za potrebe sodišč. Spomniti velja tudi na oškodovanje javnih financ in negospodarno ter nesmotrno upravljanje z javnimi sredstvi v projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema Notar na daljavo.

Vsa zgoraj omenjena ravnanja Vlade Republike Slovenije in posameznikov v vladi v celoti ustrezajo definiciji koruptivnega in klientelističnega ravnanja v skladu z zakonom. Pojavlja se bojazen, da je to le vrh ledene gore, ki nakazuje, da ima država pod vlado koalicije strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica resne težave s korupcijo ter netransparentnim vodenjem javnih zadev. V luči tega Poslanska skupina SDS od vlade pričakuje, da opravi razmislek ali je še primerna za opravljanje funkcije skladno s prisego in Ustavo Republike Slovenije.

Služba za odnose z javnostmi SDS