Poleg pohodništva in kolesarstva največ turistov privabi Podzemlje Pece

Koroška glede priljubljenosti med turisti ohranja enako raven kot leto poprej, kaže število turističnih nočitev. Najbolj priljubljena turistična atrakcija je Podzemlje Pece, kjer naštejejo med 16 in 20 tisoč obiskovalcev letno.

Na Koroškem so po delnih statističnih podatkih od januarja pa do novembra 2018 našteli približno 90 tisoč nočitev, poroča STA. Število nočitev se nanaša na ponudnike nočitev, ki turistom nudijo deset ali več postelj. V primerjavi z letom 2017 število nočitev ostaja na približno enaki ravni – leto poprej je Koroška naštela okoli 130 tisoč turističnih nočitev.

Najbolj priljubljena koroška turistična destinacija je Podzemlje Pece v Mežici. V nekdanjem rudniku svinca in cinka, ki danes nudi muzej in vodene oglede po rovih pod Peco, na leto naštejejo med 16 in 20 tisoč obiskovalcev, je v lanskem letu v intervjuju za portal e-Koroška pojasnila direktorica Podzemlja Pece Suzana Štrucl Fajmut. »V turizmu so vedno bolj priljubljeni inovativni pristopi, zato se v zadnjih letih vedno bolj posvečamo razvijanju turističnih atrakcij, kot sta denimo kolesarjenje po rudniku in vožnja s kajakom. Gre sicer za bolj butičen proizvod, ki se neposredno tiče vsakega obiskovalca, storitve lahko prilagajamo željam obiskovalcev. Posledično dajemo tudi več poudarka na samo promocijo teh aktivnosti,« pravi. V zadnjem letu so dodali še bolj zahtevno kolesarsko progo, ki je namenjena izkušenim enduro kolesarjem.

Vedno večjo turistično priljubljenost uživa celoten Geopark Karavanke, čigar del je tudi Podzemlje Pece. V minulem letu so na območju, ki zajema pet občin slovenske in devet občin avstrijske Koroške, našteli preko 150 tisoč obiskovalcev, od tega samo na Peci 112 tisoč.

Poleg tega na Koroško v zimskem času turiste privablja smučišče Kope, v poletnih mesecih pa vse bolj priljubljeno postaja pohodništvo in kolesarstvo.

NK