Pogoj PCT ohranja karseda normalen družbeni utrip

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc se je 17. avgusta 2021, v prostorih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v družbi državnega sekretarja Cveta Uršiča srečal s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija (OZS) in Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS glede zagotavljanja pogojev PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani).

Simon Zajc je povedal, da predvsem v gostinstvu in turizmu ter določenih storitvenih dejavnostih izpolnjevanje PCT pogoja ni omejitev. Nemoteno izvajanje teh dejavnosti omogoča pogoj PCT, saj z njim varujemo zdravje zaposlenih in potrošnikov. Na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 sofinanciranje skrajšanega delovnega časa zaposlenih v tem trenutku prav tako ni mogoče.

Ta teden je začela veljati nova ureditev, po kateri morajo zaposleni v številnih dejavnostih na 48 ur ali 72 ur opravljati HAG oziroma PCR teste in tako zagotavljati izpolnjevanje pogoja PCT, v kolikor niso preboleli COVID-19 ali proti virusu niso ustrezno cepljeni. Ta ureditev še ne velja za zaposlene, ki delajo v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program. Testi zanje do vključno 22. avgusta veljajo teden dni po odvzetju brisa.

Več preberite TUKAJ.