Pogajanja Taba z južnoafriško družbo Metair padla v vodo

Do velikega, 300-milijonskega prevzema Taba s strani južnoafriške družbe Metair očitno ne bo. Metair se bo zaradi finančne nestabilnosti raje posvetil svojim obstoječim družbam, Tab pa ostaja brez strateškega partnerja.

Še minuli teden je po skupščini delničarjev direktor Bogomir Auprih pojasnjeval, zakaj Tab prodaja svoj delež in bil nad željo Metaira po prevzemu mežiške tovarne baterij navdušen, je danes zgodba nekoliko drugačna. Tab zaenkrat ostaja brez strateškega partnerja, v rokah obstoječih lastnikov. Razlog za Metairov odstop od pogajanj naj bi bil padec turške lire in južnoafriškega randa, zaradi česar je Tab postal precej dražji, in rastoči stroški financiranja na obeh trgih, navaja STA. Kot kaže, do enega največjih tujih prevzemov slovenskih podjetij v zgodovini Slovenije ne bo prišlo.

Metairov namen prevzema bi bil uporaba Tabovega potenciala na področju raziskav in razvoja ter ohranitev in razvoj obstoječih proizvodnih lokacij. Tako je skrb za zaposlene odveč, ob dobronamernem prevzemu lahko kvečjemu pričakujemo povečanje števila zaposlenih. Prav tako Tab potrebuje dodaten kapital, da se bo lahko prilagajal na trgu, ki vedno bolj stremi k litij-ionskim baterijam.

JP