Podpirajo prizadevanje Korošcev za čimprejšnjo izgradnjo 3. razvojne osi

Terenski obisk poslancev v Braslovčah je razburil Korošce, Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je dogodek označila kot poskus političnega pritiska na ustavno sodišče. Poslanec Aleksander Reberšek odgovarja: »Namen terenskega obiska je bil, da se poslanci, ki so člani odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, seznanijo s težavami pri umeščanju trase tretje osi na terenu.«

Novinarska konferenca v Braslovčah, ki jo je minuli teden sklical poslanec NSi Aleksander Reberšek, je razburila Korošce. Govora je bilo namreč o dveh možnih trasah tretje razvojne osi na odseku od avtocestnega križa do Velenja, čeprav je državni prostorski načrt za traso od Šentruperta do Velenja bil sprejet že leta 2017.

Uredba o državnem prostorskem načrtu trase od Šentruperta do Velenja je trenutno pod drobnogledom ustavnega sodišča, odločitev o ustavnosti državnega prostorskega načrta naj bi bila znana kmalu. Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os pa se je ravno zaradi ustavne presoje na novinarsko konferenco ostro odzvala in dogodek označila kot poskus političnega pritiska na avtonomne odločitve ustavnega sodišča. Reberšek je po novinarski konferenci dejal, da je bil namen le-te seznanitev s težavami pri umeščanju trase.

Aleksander Reberšek in NSi odgovarjajo

»Namen terenskega obiska je bil, da se poslanci, ki so člani odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, seznanijo s težavami pri umeščanju trase tretje osi na terenu. Povabljeni so bili tudi trije resorni ministri in obžalujem dejstvo, da se terenskega ogleda niso udeležili, saj bi se lahko na lastne oči prepričali, zakaj prihaja do težav in nesoglasij med lokalnim prebivalstvom,« je po ogorčenju Mladinske iniciative za tretjo razvojno os izjavil poslanec NSi Aleksander Reberšek.

»Naj izrecno poudarim, da podpiram prizadevanja Korošcev in države, da se tretja razvojna os zgradi čim prej. Pri tem pa ne moremo preprosto ignorirati potreb ljudi in življenjskega okolja, kjer bo trasa umeščena,« je še dejal Reberšek in dodal, da si želi, da se najde varianta, ki bo čim manj prizadela lokalno prebivalstvo, ne bo sporna z okoljskega vidika, bo cenovno ugodna in zgrajena v čim krajšem času.

Tudi stranka NSi podpira podobna stališča. »V NSi si želimo, da bi se gradnja tretje razvojne osi čim prej začela, saj se dobro zavedamo pomena te cestne povezave za razvoj Koroške,« so sporočili. Ob tem pa spoštujejo pravno državo in se zavzemajo za preglednost postopkov pri umeščanju tretje razvojne osi v prostor, so še dodali.

JP