Podelitev GZS nacionalnih priznanj najboljšim inovacijam

Koroška gospodarska zbornica je na Gospodarski zbornici Slovenije koordinator projekta priznanj za najboljše inovacije tako na regijskem kot nacionalnem nivoju. Posebej izpostavljamo koroške nacionalne kandidate, ki so prejeli naslednja priznanja:

 

 

Srebrno nacionalno priznanje:

Podjetje: Ekstera d.o.o.

Za inovacijo: Obdelava visoko legiranih brusnih muljev z vakuumsko destilacijo

Inovacija je rezultat sodelovanja koroških podjetij Ekstera d.o.o., SIJ System Ravne d.o.o., Tro d.o.o. in Noriški ogenj Tilen Šumah s.p.. Predstavlja uvedbo novega tehničnega postopka v kovinsko obdelovalni industriji, s katerim vakuumsko destilirajo emulzijo iz brusnih muljev visoko legiranih zlitin  in barvnih kovin. S procesom vakuumske destilacije se iz brusnega mulja izloči emulzija, ki se lahko vrne nazaj v proces obdelave kovin. Suh kovinski prah se z briketiranjem stisne v visoko legirane brikete, ki se lahko uporabijo kot material za dolegiranje v procesu izdelave kovin. Z briketiranjem dosežemo boljše rezultate pri nadaljnjem pretapljanju in nižje transportne ter manipulacijske stroške zaradi manjšega volumna in direktne prodaje izdelkov v metalurške obrate.

 

Podjetje: Viptronik d.o.o.

Za inovacijo: Avtonomni transportni sistem za bolnišnice GoCart

Cilj inovacije je obvladovanje celovite notranje logistike materialno tehničnih sredstev v bolnišnici. Ponuja rešitev za razbremenitev osebja ter s tem zmanjša možnosti prenosa bolnišničnih okužb z uporabo Avtonomnega Transportnega Sistema. Robot potuje med etažami in objekti. V primeru požara se umakne. Uporabljena tehnologija omogoča, da se robot varno izogiba oviram. Upoštevali so najvišje standarde, da je zavedanje robota svoje okolice na najvišjem nivoju. Sistem uvrščajo v Slovensko strategijo pametne specializacije.

 

Bronasto nacionalno priznanje:

Inovator: Jan Zajamšek

Za inovacijo: Inovativni jedilni pribor

Inovacija Jana  Zajamška je inovativni jedilni pribor, ki je sestavljen iz treh vložkov, ki se med seboj povezujejo preko magnetov na vsakem vložku so ali žlice ali noži ali vilice. Vložki se med sabo na čisto drugačni ravni povezujejo in dopolnjujejo kot sedaj na globalni ravni še ni bilo možno videti. Vložki so kot sestavljanka, ki si jo vsak sestavi po svojih željah ter se dopolnjuje z novimi izdelki, ki so v teku razvoja. Jedilni pribor je tudi prenosen, potrošniku jedilni pa ponuja enostavno uporabo, shranjevanje ter čudovit dizajn, ki se zlije z vsakim prostoru v katerem je nameščen.

Podjetje: Robeta d.o.o.

Za inovacijo: Schumacher Edition By Robeta

Projekt Schumacher Edition By Robeta predstavlja luksuzni avtodom, ki na svetovnem Caravaning trgu še ne obstaja (tehnološki, trajnostni in dizajnerski segment). Na projektu so razvijali nove tehnologije in sisteme, ki so v segmentu Camper vozil novost in predstavljajo popolnoma novo dimenzijo udobja v avtodomarstvu. Avtodom, narejen na šasiji Mercedes s 4×4 pogonom, omogoča popotovanja po urbanih mestih in odkriva skrivne kotičke neokrnjene narave v planinah ali na morju. Omogoča popolni elektro nadzor nad vsemi elektro napravami v vozilu. Omenjeni avtodom je poleg svoje elegance in prestižnosti tudi okolju prijazen in trajnostno naravnan.