Po zapletih slovenski vojaki končno doma

Po šestmesečni odsotnosti so se pripadniki Slovenske vojske na misiji na Kosovu vendarle vrnili domov. Težave z letalom C17 so reševali z nadomestnim letalskim prevozom, zadnjo menjavo vojaških kontingentov so opravili danes.

Nedavno smo na portalu e-Koroška prvi poročali o transportnih težavah Slovenske vojske; težave z letalom C17 so onemogočile pravočasno vrnitev slovenskih vojakov s Kosova, ki se jim je iztekel polletni mandat delovanja v mirovni akciji Kfor. Iz Slovenske vojske so nam sporočili, da so danes z nadomestnim letalskim prevozom opravili še zadnjo menjavo vojaških kontingentov.

“Slovenska vojska kot del Nata za prevoze tovora in ljudi načrtuje uporabo tako lastnih kot zavezniških zmogljivosti ter tudi zunanje izvajalce. Pri oktobrski menjavi slovenskih vojaških kontingentov na misiji Kfor na Kosovu so bili načrtovani trije termini (predhodnica 15. 10.2019 – uresničen skladno z načrtom; 24.10. – zaradi težav s transportnim letalom C17 je bil prevoz tja in nazaj opravljen z nadomestnim letalskim prevozom 26.10. in zadnji del danes 28.10.),” so sporočili iz Slovenske vojske in dodali, da so “spremembe so v procesu načrtovanja Slovenske vojske stalnica, zato se pri osnovnem načrtovanju predvidi tudi rezervna različica. Naloga menjave drugega dela vojaškega kontingenta po rezervnem načrtu z manj kot 48-urno zamudo ni bila večji zalogaj ne za ustrezne službe Slovenske vojske ne za pripadnike Slovenske vojske in ne za delovanje na misiji.”