Po prvem dnevu Hill in Ravanelova, Peršak med najboljšimi

Prve tri hitrostne preizkušnje svetovne enduro serije so končane. Najhitrejša po seštevku preizkušenj prvega od dveh dni sta Avstralec Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic) in Francozinja Cecile Ravanel (Commencal Vallnord Enduro Racing Team), tudi vodilna po prvih treh letošnjih dirkah v Čilu, Kolumbiji in Franciji.

Med moškimi se je odlično odrezal domačin Vid Peršak (Sunbikers Mondraker Enduro Racing). Po prvih dveh preizkušnjah na Jamnici je bil na 11. mestu, na Peci pa je mu je šlo izvrstno, za zmagovalcem Hillom je na 6 km dolgi progi EWS Trail z višinsko razliko 1083 m zaostal le 69 stotink sekunde, zasedel 3. mesto in dan končal na 5. mestu. Odlično je začel tudi Nejc Huth (Energijateam.com), ki je bil po Jamnici ob vzpodbudi številnih in glasnih navijačev na 19. mestu, nato pa si na Peci uvrstitev pokvaril in je po treh preizkušnjah na 54. mestu.

Boj za vodstvo je bil pri moških tesen – po Jamnici je Hilla in drugouvrščenega Belgijca Martina Maesa (GT Factory Racing) ločilo le 6 desetink sekunde. Na Peci je nato Maes s 5. časom zaostal za 9 sekund in se po prvem dnevu moral zadovoljiti z drugim mestom. Na tretjem je Novozelandec Eddie Masters (+22 sekund), 4. je Šved Robin Wallner (Ibis Cycles Enduro Race Team, +23), Peršak na 5. zaostaja za 38 sekund.

»Zjutraj mi je šlo kar slabo, v vsaki etapi sem nekajkrat padel,« je povedal Vid. »Zelo me je presenetilo, kako se je spremenila proga in da sem bil vseeno na 11. mestu. Tudi s pritiskom v gumah sem ga polomil, po transferju s Pece sem pustil previsokega. Za Peco pa me ni skrbelo, saj mi je proga tako všeč. Šele drugič sem jo vozil in nisem imel nobene prednosti pred drugimi. Jutri si želim biti enako hiter, dopoldanski etapi na slovenski strani pa mi ustrezata bolj kot današnji. Hvala vsem navijačem, pomagalo je, bilo je kot da vozim skozi glasen tunel!«

Ravanelova, prvakinja EWS že zadnji dve sezoni in nepremagana tudi na prvih treh letošnjih dirkah, je dobila vse tri sobotne preizkušnje in vodi s prednostjo dobre minute in pol pred drugouvrščeno rojakinjo Isabeau Cordurier (Intense Mavic Collective). Tretja je še ena Francozinja Melanie Pugin (Miranda Racing Team).

V kategoriji mlajših od 21 let vodi Britanec Elliot Heap (Chain Reaction Cycles Mavic), najhitrejši Slovenec je David Ivartnik (Energijateam) na 21. mestu. Pri dekletih do 21 let vodi Avstrijka Yana Dobnig. Američan Michael Broderick je najhitrejši med veterani, Matej Flis in Grega Nagode (Energijateam) sta skupaj na 29. in 30. mestu. Vodilna veteranka je Avstrijka Birgit Braumann, Maja Lobnik (Ganesha team) je 6.