Po oplavah: Skupina SIJ namenila donacije lokalni skupnosti

 V Skupini SIJ in njenih koroških družbah so na slavnostnem dogodku v SIJ Metalu Ravne koroškim gasilcem, pihalnemu orkestru z Raven ter občinama Ravne na Koroškem in Črna na Koroškem izročili donatorska sredstva v skupni vrednosti nekaj več kot 40.000 evrov za različne projekte pri odpravljanju posledic nedavnih uničujočih poplav. Zaslužnim zaposlenim, ki so s svojo požrtvovalnostjo in pogumom preprečili poplave na območju ZGO ter so sokrajanom in sodelavcem pomagali pri odpravljanju posledic nedavnih uničujočih poplav, so izročili posebne zahvale. Z avgustovsko plačo bodo zaposlenim tudi izplačali prvi del solidarnostnih pomoči.

 

Zaposlenim, ki so se med poplavami še posebno izkazali, saj so s svojimi dejanji pomagali preprečiti večjo škodo zaradi poplav, ter nesebično pomagali sokrajanom in sodelavcem pri odpravljanju posledic poplav, so Tibor Šimonka, glavni podpredsednik Skupine SIJ, Jernej Močnik, glavni direktor SIJ Metala Ravne, in Matjaž Hudopisk, tehnični direktor SIJ Ravne Systems, podelili posebne zahvale za požrtvovalnost in jim izrazili globoko spoštovanje za njihov izjemni prispevek. Odlikujejo jih nesebična predanost, velik pogum in neomajna odločnost.

Glavni direktor SIJ Metala Ravne Jernej Močnik je bil ponosen na svoje sodelavce: Ko se je zdelo, da razbesnele narave ne bomo mogli ukrotiti, ste z odločnostjo in pogumom prevzeli nadzor nad dogajanjem. Način, kako ste se s svojimi ekipami soočali z izzivi, ki so jih posledice naravne katastrofe vsakodnevno postavljale pred vas, dokazuje vašo predanost, strokovnost in jekleno voljo, ki jo premorejo le redki. Prav tako voljo premore tudi Marko Kralj, energetski menedžer, SIJ Ravne Systems, ki ni pomišljal, ko je priskočil na pomoč: Vključil sem radio, pogledal na telefon. Zmrazilo me je. Koroška je pod vodo in še vedno dežuje. Pomislil sem: Ljudje potrebujejo pomoč. Kot nekdanji gorski reševalec, planinski vodnik in ljubitelj kolesarjenja sem vedel, da bom našel pot do prizadetih. Do podjetja se mi je uspelo prebiti po gozdnih cestah čez Kope in Kremžarjev vrh. Hitro smo se organizirali ter s prvo pošiljko orodja in vode odhiteli na pomoč sodelavcem in prijateljem.

Na dogodku so organizacijam v lokalni skupnosti izročili donatorska sredstva v skupni vrednosti nekaj več kot 40.000 evrov. Koroški gasilski zavod in prostovoljska gasilska društva z Raven, Prevalj, iz Črne, Mežice in Dravograda so prejeli sredstva za nakup nove gasilske opreme: Res je, da smo opravljali le svoje delo, a brez zavzetosti, brez pripadnosti domačemu okolju in brez srca na pravem mestu bi bile, verjamem, posledice poplav mnogo večje. Počaščeni smo, da ste tudi naši poslovni partnerji zaznali, da nam je mar, in s svojo velikodušno potezo potrjujete, da svoje delo opravljamo dobro, se je ob prejeti donaciji za opremo zahvalil Dejan Salčnik, direktor Koroškega gasilskega zavoda (GZRK).

Pihalnemu orkestru železarjev Ravne bo SIJ ZIP center izdelal novo pohištvo za glasbeni dom, v katerem je avgustovska ujma povzročila veliko škodo in uničila skoraj vso opremo. Vaša donacija pomeni upanje in podporo za obnovitev glasbenega doma. Pomeni korak bližje k temu, da lahko spet zaigramo in ponesemo glasbo v srca ljudi, je hvaležno in optimistično povedal predsednik orkestra Božo Hudopisk. Dogodek je, kot je tradicionalno za posebne priložnosti koroških družb Skupine SIJ, popestrila prav mogočna glasba Pihalnega orkestra železarjev Ravne.

Občina Ravne na Koroškem bo s prejetimi sredstvi obnavljala v julijskih neurjih poškodovan grajski park: Veseli smo, da so družbe Skupine SIJ na Ravnah prepoznale posledice naravne nesreče in stisko skupnosti ter s svojim odnosom in aktivnim pristopom do odpravljanja teh posledic pokazale pripadnost in odgovornost do lokalne in regionalne skupnosti, je v svoji zahvali poudaril župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen. Občina Črna na Koroškem pa je prejela obnovo podlage jeklenega poligona za vadbo na prostem, ki ga je občina od Skupine SIJ sicer dobila v dar konec lanskega leta, poplave pa so ga poškodovale. Kako velika so srca koroških ljudi, je lepo povedala Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem, ki so jo med koroškimi občinami poplave najbolj zaznamovale: Hvala tudi gasilcem in zaposlenim v Sijevih družbah na Ravnah, da so priskočili na pomoč. Vsake roke so bile v tej naravni nesreči več kot dobrodošle. Dokazali smo, da znamo stopiti skupaj in pokazati, kako pomembna je solidarnost v takih trenutkih.

Poleg pomoči skupnosti v obliki donacij so v koroških družbah Skupine SIJ že obravnavali 85 vlog za pomoč zaposlenim pri odpravljanju posledic poplav. 21 zaposlenih bo ob izplačilu avgustovske plače prejelo prvi del solidarnostne pomoči v višini 2.500 evrov, v naslednjih korakih pa bodo glede na obseg škode, ki so jo utrpeli zaposleni, proučili tudi okoliščine za izplačilo drugega dela pomoči, vse do 10.000 evrov. Toliko je skladno z novelo Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč lahko tudi najvišja neobdavčena solidarnostna pomoč.

Zaposleni, ki so utrpeli škodo v poplavah, a niso upravičeni do solidarnostne pomoči, ker je škoda nižja od 5.000 evrov ali ni nastala na bivališču, bodo prejeli humanitarno pomoč v sodelovanju z Lions klubom Slovenj Gradec. Ta je na humanitarnem računu zbiral namenske donacije posameznikov in sredstva družb Skupine SIJ, ki so bila sicer namenjena za nakup poslovnih daril in organizacijo nekaterih dogodkov. Zaposlenim v Skupini SIJ, prizadetim v poplavah, je še vedno na voljo tudi brezplačna psihološka pomoč.

Prioriteta Skupine SIJ je, da sodelavcem stojimo ob strani: s solidarnostno in humanitarno pomočjo ter brezplačno psihološko pomočjo, saj soočanje s posledicami tako velike naravne nesreče v človeku pogosto prebudi zelo globoka čustva, stiske in občutke negotovosti. Svojo podporo želimo izraziti tudi lokalni skupnosti, in sicer z donacijami. Z njimi dokazujemo, kako trdne so jeklene vezi med nami in da prav zato skupaj zmoremo premagovati velike izzive, je celotno dogajanje povzel glavni podpredsednik Skupine SIJ Tibor Šimonka.