Plečnikova prisotnost na Koroškem, v Črni bodo obnavljali njegov spomenik

V Črni na Koroškem bodo obnavljali dotrajan Plečnikov spomenik, ki v središču občine spominja na žrtve prve in druge svetovne vojne. Plečnikova umetnina ima status kulturnega spomenika državnega pomena, zato bo za stroške obnove poskrbela država.

Za obnovo 30 tisoč evrov

Šest metrov visok spomenik stoji v središču občine in opazi ga prav vsak, ki se pripelje v Črno. 31. avgusta 1952 so z velikim slavjem odkrili Plečnikovo umetnino, postavljeno v spomin žrtvam prve in druge svetovne vojne. Kot v članku Plečnik in Koroška piše Matija Miler, si Plečnik lokacije spomenika predhodno ni ogledal, spomenik so izdelovali po fotografijah trga. Ohranilo se je tudi Plečnikovo pismo občini, v katerem se iskreno zahvaljuje za postavitev spomenika in izraža obžalovanje, da se svečanosti ob odkritju, na katerem so bili prisotni tudi visoki jugoslovanski politični veljaki, ni mogel udeležiti.

»Velespoštovani! Lepo in toplo Vaše pismo me je nadvse prijetno iznenadilo. Za toliko pozornosti sem Vam od srca hvaležen. Zasluga moja je malenkostna v primerjavi z Vašo, ki ste si naložili težko breme in zvesto vztrajali do izvršitve spomenika. Živa voda, ki bo spomeniku iztekala, naj bo neusahljiv spomin na Vaše ranjke žrtve, mimoidočim živim pa opomin. Resnično obžalujem, da se svečanosti odkritja spomenika ne morem udeležiti. Vam v roke seči in povedati, kako prisrčno vsem dobro želim. Našega zvestega ing. arh. Tone Bitenca seveda povabite, vreden je te časti!« Plečnikovo pismo Črnjanom, Vir: Matija Miler: Plečnik in Koroška, 2011

Leta 2015 je bil proglašen za kulturni spomenik državnega pomena, zato bo slabo stanje reševala država. 30 tisoč evrov bo stala obnova spomenika žrtvam prve in druge svetovne vojne, ki so ga pred leti zdelale tudi hude poplave.

Plečnikovi spomeniki so tudi na Ravnah na Koroškem in v Mežici

Na Dobrijah, med Ravnami in Dravogradom, stoji Malgajev spomenik, posvečen vodji borcev za severno mejo Franju Malgaju. Spomenik ima precej pestro zgodovino; odkrili so ga 29. maja 1924 oziroma pet let po Malgajevi smrti. Med drugo svetovno vojno, leta 1941, pa je okupator spomenik uničil. Nov spomenik je zasnoval arhitekt Pengov, novo odkritje pa je bilo leta 1947, in sicer za železniško postajo na Ravnah, 21 let pozneje pa so ga prestavili na današnjo lokacijo na Dobrije.

Plečnikov spomenik na območju Koroške najdemo tudi v Mežici, posvečen pa je žrtvam prve in druge svetovne vojne ter borcem za severno mejo. Sedem metrov visok spomenik NOB je bil odkrit leta 1952, torej isto leto kot spomenik v Črni na Koroškem.