Plače na Koroškem: slabo, zelo slabo

Takšne kot ceste so na Koroškem tudi plače.  Slabe oziroma ne najboljše.  V primerjavi s slovenskim povprečjem je koroška bruto plača za dobrih 200 evrov nižja. Sicer imajo v povprečju najvišje plače na Koroškem v občini Mežica, najnižje pa v Mislinji in Vuzenici.

Slabe ceste, nizke plače

Koroška Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je v analizi regijskega stanja v brošuri HOČMO’ CESTO zapisala, da Koroška v BDP-ju na prebivalca zaostaja za 22,2 % v primerjavi z državnim povprečjem. Izhajajo iz predpostavke, da je za to kriva neprimerna cestna infrastruktura. Poleg tega je v brošuri zapisano, da bi boljša povezava s preostalo državo pozitivno vplivala na razvoj gospodarstva in privlačnost regije, v kateri se zaposluje več kot 30.000 ljudi. Ta številka bi s spodobno hitro cesto naraščala, saj je vedno več delovnih migrantov, ki zaradi nezadostnih specifičnih delovnih mest na delo odhajajo v druge slovenske kraje ali v tujino. Vse to vpliva tudi na nižjo koroško povprečno plačo v primerjavi s slovenskim povprečjem.

Mežiška povprečna bruto plača najvišja

Povprečna bruto mesečna plača v občini Mežici znaša okoli 1600 evrov, kar je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije najvišja številka v regiji, sledita ji Ravne na Koroškem s 1584,42 evra in Črna na Koroškem s 1504,14.  V Mežici je namreč sedež mednarodnih podjetij TAB d .d., in Cablex d.o.o., ki aktivno delujeta na trgih po vsem svetu. TAB je namreč znan po visokih plačah vodilnih v podjetju in vsakoletnemu izplačevanju astronomskih dividend. Konec lanskega leta so svojim delničarjem izplačali 7,7 milijona evrov, letos bo številka verjetno še višja. Delavcem v proizvodnji svinčenih baterij, ki ima lokaciji v Žerjavu in Črni na Koroškem, pa plačo nekoliko zvišuje dodatek k pogojem dela, ki so – milo rečeno – zelo težki. V Črni na Koroškem dodatke za pogoje dela prejemajo tudi v Centru za usposabljanje, delo in varstvo, kar prav tako dviguje bruto povprečje.

V občini Mislinja 400 evrov manj kot v Mežici in 600 evrov manj kot v Ljubljani

V Mislinji in Vuzenici je plača za skoraj 400 evrov nižja kot v Mežici, v primerjavi s prestolnico pa je nižja skoraj za 600 evrov, kar je seveda velikanska razlika. V Ljubljani je povprečna plača leta 2015 znašala 1796,30 evra. Nimajo veliko industrije in proizvodnih obratov, je pa prestolnica center slovenskih državnih institucij, bank, agencij, zavarovalnic. Poleg tega je javno znano, da so plače večine funkcionarjev na državnih uradih, ministrstvih in preostalih institucijah krepko nad državnim povprečjem.

Gospodarski minister je pred dnevi za medije izjavil, da je Slovenijo v lanskem letu obiskalo 4,17 milijona turistov, največ seveda glavno mesto in zdraviliške ter obalne turistične kraje. Tudi tu se opazi velika razlika med koroškimi občinami in preostalimi slovenskimi turističnimi destinacijami, kot je denimo obmorska mestna občina Koper, kjer je v plača v primerjavi s Koroško višja za dobrih 200 evrov. Višje povprečne plače in več novih delovnih mest na Koroškem bi tako lahko pričakovali tudi ob razvoju turizma in večjih turističnih nastanitvenih zmogljivostih, kar je sicer tudi eden od ciljev domala vseh koroških občin. Toda najprej se spotaknemo pri infrastrukturi: predpogoj za turistični razvoj je normalen in varen cestni dostop do regije.

Jon Petek