Pihalni orkester železarjev Ravne v soboto s koncertom obeležuje 120-letnico obstoja

Leta 1896 je bilo v Guštanju ustanovljeno gasilsko društvo in na dan so začele prihajati zamisli o ustanovitvi »guštanjske godbe«. Trobentač ALOJZ KOSTWEIN je zbral 21 mož, ki so se prvič s štirimi koračnicami predstavili 1. septembra 1902, ko je bila v Guštanju lepa nedelja. Ljudje so jim bili naklonjeni, število godbenikov je iz leta v leto raslo. Nastopali so na raznih lovskih, gasilskih in drugih prireditvah.

 

Razvoj godbe je prekinila prva svetovna vojna, ponovno je začela delovati leta 1923 pod vodstvom MAKSA ŠTUKA. Dve leti zatem je mesto »kapelnika« zopet prevzel ALOJZ KOSTWEIN, ki je godbo vodil do smrti. Leto 1945 je bilo za ravensko godbo pomemben mejnik, saj je dirigent postal JOŽKO HERMAN. Godba na pihala se je razvila v PIHALNI ORKESTER, njemu pa gre zasluga, da se je zgradil glasbeni dom ter so se nabavile uniforme in instrumenti. Vrhunec njegove dobe predstavlja leto 1978, ko se je orkester udeležil svetovnega tekmovanja pihalnih orkestrov v mestu Kerkrade na Nizozemskem in v prvi težavnostni kategoriji osvojil zlato medaljo.

Naslednje leto je dirigentsko palico predal profesorju ALOJZU LIPOVNIKU, ki je orkester strokovno še bolj podkrepil; gostovali so po Jugoslaviji, Italiji, Nemčiji, Franciji. Največji dosežek je bilo dvojno zlato na svetovnem prvenstvu na Nizozemskem (1989). Orkester je vodil vse do leta 1992, ko je njegovo mesto za kratek čas prevzel IVAN GRADIŠEK.

Začetek novega obdobja predstavlja prihod dirigenta SREČKA KOVAČIČA, ki je kot uspešen klarinetist prihajal na pomoč ob tekmovanjih že pod taktirko g. Hermana. Karizmatičen in srčen g. Kovačič se je tedensko vozil na vaje in druge dejavnosti iz Maribora, na Ravnah se je počutil kot doma. Uspehi so se vrstili tako na domačih (Krško) kot svetovnih tekmovanjih – leta 1997 so prejeli zlato s pohvalo.

Od leta 2015 orkester vodi GREGOR KOVAČIČ, učitelj klarineta na Glasbeni šoli Ravne in član orkestra že od leta 1993. Uspešno je zaključil podiplomski študij iz dirigiranja na Akademiji za glasbo v Maastrichtu na Nizozemskem. Orkester se je pomladil, napredoval, njegovi visoki cilji so ga spravili nazaj v tekmovalno formo: uspešno mednarodno tekmovanje Riva del Garda in tekmovanja Zveze slovenskih godb, kjer so leta
2018 v 1. težavnostni skupini prejeli zlato plaketo s posebnim priznanjem in pokal zmagovalcev.

Pihalni orkester bo visok jubilej obeležil s slavnostnim koncertom v soboto, 18. 6. 2022, ob 19. uri, v športni dvorani pri OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem, z naslednjim programom:

Miha Ferk: JEKLARSKA RAPSODIJA
Astor Piazzolla, arr. Gregor Kovačič: MARIA DE BUENOS AIRES, Tango Suite from Opereta
– Alevare
– Tema de Maria
– Fuga y Misterio
– Aria de los Analistas
– Milonga de la Anunciacion
Oscar Navarro: LIBERTADORES

Koroško filatelistično društvo (KFD, www.kfd.si) je v sodelovanju s PIHALNIM ORKESTROM ŽELEZARJEV RAVNE, pripravilo priložnostni poštni sklop, ki ga sestavljajo:
– priložnostni poštni žig (PPŽ, 2390 Ravne na Koroškem, 18. 6. 2022),
– priložnostna pisemska ovojnica (PPO, KFD 258/2022) in
– priložnostna poštna znamka Pošte Slovenije nominale A, ki je bila izdana ob 400 letnici jeklarstva v Mežiški dolini leta 2020.

Motiv na priložnostni pisemski ovojnici spremlja logotip in napis PIHALNI ORKESTER ŽELEZARJEV RAVNE, črke obletnice 120 LET zapolnjuje tekoča jeklena litina, ki simbolno povezuje članice in člane orkestra v vsej svoji zgodovini s pripadnostjo tradiciji jeklarstva na Ravnah na Koroškem. PPŽ je okrogle oblike in v osrednjem delu je postavljen logotip PIHALNEGA ORKESTRA ŽELEZARJEV RAVNE, zapis obletnice 120 LET, na obodu pa
pristojna pošta in datum uporabe žiga. Na pošti 2390 Ravne na Koroškem bo od sobote, 18. junija 2022, do sobote, 2. julija 2022, na ogled priložnostna filatelistična razstava, ki jo je postavil Jože Keber (KFD).

Priložnostni poštni žig bo možno odtisniti še 10 delovnih dni delovanja pošte 2390 Ravne na Koroškem od vključno 18.6.2022 dalje.