Petmilijonska rekonstrukcija ceste bo prinesla tudi kolesarsko pot

Za rekonstrukcijo nevarnih pet kilometrov ceste med Mežico in Črno bo država namenila skupno dobrih pet milijonov evrov. Kraja bosta povezana tudi s kolesarsko potjo.

V lanskem letu se je začela dolgo pričakovana rekonstrukcija zelo nevarne, izjemno dotrajane ceste med Mežico in Črno na Koroškem, kjer zaradi ostrih ovinkov in ozkih pasov tovorna vozila in avtobusi ne morejo drug mimo drugega. Projekt, ki ga vodi Direkcija za infrastrukturo RS v dolžini 5.850 metrov, je razdeljen v tri etape, in sicer od Črne na Koroškem do Žerjava, ureditev ceste skozi Žerjav in od Žerjava do Mežice. Rekonstruiranih bo torej skoraj šest kilometrov vozišča, saniranih šest premostitvenih objektov, zgrajenih dva kilometra opornih in podpornih konstrukcij in urejena ceste skozi naselje Žerjav. Vzporedno pa se načrtuje tudi vodenje kolesarske povezave na tem odseku, sporočajo iz Direkcije za infrastrukturo. Investicija, ki jo izvajata podjetja Slemenšek in Kostmann, bo direkcijo stala 5,2 milijona evrov, Črno na Koroškem pa slabih 100 tisoč evrov.

Iz Direkcije za infrastrukturo sporočajo, da je na območju Občine Črna na Koroškem 29,4 kilometra glavnih in regionalnih cest, za vzdrževanje katerih so v letošnjem letu namenili 375.490,84 evrov. V maju je bila zaključena 588.346,37 evrov vredna obnova mostu čez Mežo v Črni. Trenutno sta poleg omenjenega gradbišča, na območju občine še dve delovišči, prvo je obnova mostu čez Mežo v Koprivni. Tako bo na obnovljenem mostu razširjen obojestranski pločnik, rekonstruirana bo cesta pred in za mostom ter urejena struga reke Meže na območju mostu. Vrednost teh del, ki bodo zaključena predvidoma v juniju 2019, je 759.824,15 evrov. Drugo delovišče na območju občine pa je ob cesti Poljana-Šentvid, kjer poteka sanacija plazu »Brezov gaj« ter gradnja pločnik na odseku Spodnje Javorje. Ta dela v višini 898.721,11 evrov poleg Direkcije, sofinancira tudi Občina Črna na Koroškem v višini 67.412,26 evrov. Dela pa bodo prav tako zaključena prihodnje leto v mesecu maju.

Tudi na območju Občine Mežica je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo v letošnjem letu zaključila z obnovo ceste Poljana-Šentvid v dolžini 1,5 kilometra, v vrednosti 1,4 mio evrov. Na območju občine je 10 kilometrov glavnih in regionalnih cest za vzdrževanje katerih je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo v letošnjem letu namenila dobrih 64 tisoč evrov, še sporočajo.