Peca zaenkrat še brez smučarjev

Pomanjkanje snega in visoke temperature so upraviteljem smučišč prekrižale načrte. Predviden začetek smučarske sezone na najbolj priljubljenem koroškem smučišču bo tako 15. decembra.

Kljub temu, da je prva pošiljka novembrskega snega koroške gore pobelila s približno 20 centimetrov debelo snežno odejo in da so na Peci ob prvi priložnosti zagnali snežne topove, so visoke decembrske temperature pretežno sončno vreme upraviteljem smučišča prekrižale načrte o začetku letošnje smučarske sezone. Ta je bila predvidena za prvi december, a bodo z začetkom morali počakati še nekaj dni. Predvidevajo, da bo 15. december datum, ko bodo lahko zagnali vlečnice, sedežnico in gondolo.

Tako na Peci kot na drugih smučiščih avstrijske Koroške so se na prihajajočo smučarsko sezono dobro pripravili. Na to kažejo že sama vlaganja v posodobitve in vzdrževanje infrastrukture in samih smučišč. V posodobitve se je samo pred letošnjo sezono steklo 26 milijonov evrov, v naslednjih desetih letih pa nameravajo snežne strmine vložiti še 150 milijonov. Smučišča so trenutno glavna turistična atrakcija avstrijske Koroške, zato lastniki in upravitelji smučišč pričakujejo tudi pomoč države oziroma dežele.

Avstrijska Koroška se ponaša s 26. večjimi smučišči, ki razpolagajo s kar 710 kilometri urejenih smučarskih prog. Avstrijska smučišča so izjemno priljubljena tudi med Slovenci; na Peci namreč beležijo približno enako število obiskovalcev iz Slovenije kot tudi iz Avstrije. Na račun mnogih urejenih in kvalitetnih smučišč so beležili rekordno rast turističnih nočitev zimskih gostov, avstrijska Koroška je bila najbolj turistično obiskana regija v Avstriji. V primerjavi s predhodno zimsko sezono so v minuli sezoni zabeležili kar devet odstotkov več gostov, skupno število vseh obiskovalcev zime na avstrijskem Koroškem je znašalo kar 2,5 milijona.